grbHNnew
  Herceg-Novi Municipality
Official website

Пројекат ACHIEVE у Херцег-Новом МЛАДИ УЧИЛИ И РАЗГОВАРАЛИ О ЕУ

  • Published: Friday, 08 November 2019 11:50

NAs08112019Велики број ученика ЈУСМШ ,,Иван Горан Ковачић'' из Херцег Новог учествовало је у Првом локалном догађају међународног пројекта ACHIEVE одржаном у овој школи. Догађај који је за циљ имао да приближи ЕУ младима, као и да их подстакне да размишљају о положају и односу Црне Горе наспрам ЕУ, организовала је Канцеларија за међународну сарадњи Општине Херцег Нови у сарадњи са наставним особљем и ученицима новске средње школе.

Ученици су били у прилици да кроз учешће у квизу и играма асоцијација провјере своје знање о историји, култури и географским одликама држава чланица ЕУ. Представљени су и резултати анкете која је садржавала питања о Херцег Новом и ЕУ, а коју су спровели сами ученици уз подршку професора Гојка Ђурђевића. Вриједи истаћи још једну занимљиву активност Првог локалног догађаја , присутни су могли да путем видео линка сазнају шта њихови вршњаци из различитих држава ЕУ мисле о актуелним дешавањима на европском континенту.

У склопу овог догађаја представници Секретаријата за културу и образовање дијелили су европске омладинске картице свим заинтересованим ученицима. Разноврстан програм заокружен је дебатом у америчком парламентарном формату која је за тему имала „Овај Дом сматра да је Европска Унија рјешење за кључне проблеме црногорског друштва''. Четворо ученика-дебатера је приказало завидно знање и реторичке способности пред више од 70 својих вршњака, као и професора. Дебати су присуствовали и представници Канцеларије за међународну сарадњу.

Пројекат ACHIEVE, ЕУ програма Европа за грађене, усмјерен је ка развоју европског идентитета кроз бољу спознају заједничке историје, културе и духовног насљеђа градова Југоисточне и Средње Европе. Општина Херцег Нови је један од 15 партнера на овом пројекту који окупља локалне самоуправе, институте и организације из преко 10 европских земаља.

FaLang translation system by Faboba