Lubarda NSL2024Данас се навршава пет деценија од смрти једног од најбољих сликара 20. вијека Петра Лубарде, умјетника који је и Херцег Новом посветио дио свог умијећа и заувијек оплеменио културну баштину нашег града.

Тим поводом предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић упутио је писмо умјетниковој сестричини Ђини Лазар, предсједници Фондације Петар Лубарда и синовцу Ђуру Лубарди.
„Херцег Нови не заборавља дјело истакнутог умјетника Петра Лубарде, већ напротив желимо да сјећање на њега и његов рад остану живи и пет деценија након што је сишао са животне сцене.
Омогућили сте да Херцег Нови, као град у којем је Лубарда једно вријеме живио, био иницијатор оснивања и директор Умјетничке школе, буде сједиште Фондације Петар Лубарда за Црну Гору, што је још један доказ да вјерујете у нашу снагу и вољу да цијенимо и његујемо сјећање на великог ствараоца и хуманисту.
На његово дјело сваког од нас, али и госте који посјете Херцег Нови, подсјећају Лубардине бисте у Игалу и на Карачи, као захвалност што је међу нама живио и стварао знаменити сликар. Богата је и велика заоставштина коју је оставио свима нама у аманет, а која је и даље инспирација умјетницима. Посебно радује што су међу њима средњошколци из Херцег Новог, као редовни учесници конкурса „Лубарда као инспирација“, заједно са вршњацима из Цетиња, Никшића, Тивта.
И овог 13. фебруара, као годинама уназад, представници Општине Херцег Нови положили су цвијеће пред бистом на Карачи и присјетили се сусрета на културним програмима у његову част, када смо заједно говорили о Лубарди и значајним пројектима попут „Крш у Лубардином пејзажу” који је Фондација осмислила…
Људски вијек је кратак, али умјетност исписује вијекове. Сјећање на Лубарду живи у Херцег Новом и сасвим сигурно је инспирација садашњим и будућим генерацијама“, истакао је предсједник Катић у писму Лубардиној породици која ове године неће бити у могућности да буде у Црној Гори на 50. годишњици сликареве смрти.