grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Dan otvorenih vrata u Dnevnom centru – za osmijeh korisnika ove ustanove

  • utorak, 05 decembar 2017 08:39

NasDCDOVMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom koji se obilježava 3. decembra prilika je da se skrene pažnja na probleme sa kojima se suočava ova populacija. Juče je u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju na Toploj upriličen dan otvorenih vrata, a druženje su svojim koncertom uljepšali učenici i profesori hercegnovske Muzičke škole.

Osmjesi na licima korisnika Dnevnog centra bolje od riječi govore šta za njih znače ovakvi događaji, kaže direktorica Dragica Kosić:

-Želim da se zahvalim direktorici Muzičke škole, profesorima a posebno djeci koja su bili sjajna. Ovo nam mnogo znači, jer predstavlja radost i osvježenje za naše korisnike. Željeli smo prvenstveno da povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, skrenemo pažnju naših sugrađana, da pokažemo da smo ovdje, da nas sjete i dođu i posjete nas- kazala je Kosić.

Značaj postojanja ovakvog tipa ustanove je nemjerljiv, ističe jedan od roditelja čije je dijete od osnivanja korisnik Dnevnog centra, Dragica Živković. Djeca su socijalizovana, s radošću dolaze, jer u centru imaju svoj lični život u odnosu na roditelje i kuću.

-Moje dijete već pet godina dolazi u Dnevni centar. Boravak ovdje za nju znači mnogo i čini mi se da bi bila u centru 24 sata dnevno. Uslovi su dobri, zaposleni mnogo rade sa njima, vidi se njen napredak. Već razmišljam i pribojavam se šta ćemo da radimo kada ona napuni 27 godina – kaže Živković.  

   U Dnevnom centru trenutno boravi 14 djece, od kojih je četvoro do 18 godina, a desetoro su starosti od 18 do 27 godina. Osim pitanja pronalaženja trajnog rješenja za ovu ustanovu otvoren je problem i kako institucionalno obezbjediti osobe starije od 27 godina. U lokalnoj upravi su veliku pažnju posvetili rješavanju tih pitanja, kaže sekretarka za društvene djelatnosti Vesna Samardžić.

-Tražimo načine i dosta smo aktivnosti preduzeli da trajno riješimo pitanje Dnevnog centra. Imamo viziju šta i kako dalje, aplicirali smo na razne strane i očekujem da u narednih godinu do godinu i po dobijemo jedan skromni, ali trajni objekat. Mislim da je ovo prioritet, dovoljno je doći u Dnevni centra, vidjeti ozarena lica ove djece da bi shvatili koliko je ovakav servis potreban gradu- navela je Samardžić.

Potvrđuje da novi Dnevni centar planiraju u Sutorini jer tu imaju rješenu lokaciju, plansku dokumentaciju, UT uslove. Projekat izgradnje DC kandidovali su za sredstva iz kapitalnog budžeta države, a paralelno s tim sami preduzimaju određene korake u obezbjeđivanju novca za izgradnju novog objekta.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju u Dnevnom centru na Toploj je nepostojanje licence za rad, zbog čega je ustanova kažnjena. Prema Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, zaposleni moraju da polože stručni ispit, što je osnova za licenciranje ustanove. U toku je usklađivanje dokumentacije i svih akata sa izmjenama Zakona kako bi obezbjedili i taj dokument.

-To je nešto što se logično i zdravorazumski ne može shvatiti. Bili smo na razgovoru u Ministarstvu –nismo dobili odgovor da li neki DC u Crnoj Gori ima licencu. S druge strane komisija za dodjelu licenci je formirana deset dana nakon dobijanja kazne. Nije problem da opština plati kaznu, mi ćemo i to uraditi rađe nego da zatvorimo ustanovu. Ali nije poenta u tome već u činjenici da niko nije mogao do sada da dobije licencu. Pokrenuta je procedura, zaposleni moraju da polože ispite kako bi dobili personalne licence a to je preduslov da i objekat dobije licencu. Mi smo pripremili svu neophodnu dokumentaciju i nadam se da ćemo to uskoro završiti-objašnjava sekretarka za društvene djelatnosti.

Pretpostavke su da u našem gradu ima oko 180 lica sa nekom vrstom invalidnosti. Osim DC na Toploj, prije 15 mjeseci otvoren je servis u okviru Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj, ali za korisnike do 18 godina. Djeluje i nekoliko udruženja čije su aktivnosti usmjerene na poboljšanje standarda OSI. 

Izvor: RADIO HERCEG NOVI ( http://www.radiohercegnovi.net/dan-otvorenih-vrata-u-dnevnom-centru-na-toploj-za-osmijeh-korisnika-ove-ustanove/ )

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi