grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom na spomeniku Bezmetković

  • četvrtak, 09 maj 2019 13:22

Nas09052019Dan pobjede nad fašizmom u Herceg Novom je obilježen polaganjem cvijeća na spomenik Bezmetković na Savini. U ime Opštine Herceg Novi vijenac su položili predsjednik Stevan Katić, odbornica Skupštine opštine Tamara Vujović i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

Počast palim borcima odali su konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinovič, članovi Udruženja boraca NOR-a 1941-1945, OO Demokrate Herceg Novi, Matica Boke, članovi porodica palih boraca i predstavnici ruskih naseljenika u Boki Kotorskoj.
Prisutnima su se obratili predsjednik opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a 1941.-1945. Mihailo Kilibarda i sekretar Darko Klasić, koji su čestitali Dan pobjede nad fašizmom i konačnog oslobođenja Jugoslavije od fašističke okupacije.
Klasić je podsjetio na istorijske činjenice o Drugom svjetskom ratu, narodnooslobodilačkoj borbi naroda i narodnosti Jugoslavije i antifašističkoj tradiciji.
Kilibarda je, pozdravivši prisutne, između ostalog istakao potrebu i značaj  postavljanja spomen obilježja narodnim herojima Mirku Matkoviću i generalu Gligu Mandiću.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Taj važan događaj obilježava se širom Evrope odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima. Današnji dan je i Dan Evrope, datum sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi