grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Za lakšu svakodnevnicu: U Meljinama plaža prilagođena osobama sa invaliditetom, rampa do Mjesne zajednice Bijela

  • utorak, 03 jul 2018 16:14

NasRamMelj03072018Rampe koje će olakšati kretanje osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti izgrađene su na plaži u Meljinama i na ulazu u Mjesnu zajednicu Bijela.

Zahvaljujući rampi za ulaz u more osobe sa invaliditetom će sada i u Meljinama, na pješčanoj plaži Sidro imati mogućnost da uživaju u kupanju, u šta su se danas uvjerili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra.

Ovo je prva plaža koja je prilagođena osobama sa invaliditetom zahvaljujući inicijativi iz lokalne uprave. Radovi su izvedeni zahvaljujući odličnoj saradnji Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Herceg Novi i mjesne zajednice Meljine, a uz pomoć Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i kompanije Lazure.

Kako je kazala sekretarka za lokalnu upravu Vesna Samardžić, ovaj projekat samo je jedan u u nizu onih čiji je cilj da se na svaki mogući način olakša svakodnevnica osobama sa invaliditetom, kako kroz različite servise, tako i prilagođavanjem infrastrukture, odnosno uklanjanjem barijera na koje svakodnevno nailaze. Istakla je posebno zadovoljstvo što se pokazalo da su mjesne zajednice ozbiljni partneri i spremne da pune punu podršku u realizacija.

Danas su na plaži u Meljinama bili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoj. Direktorica ove ustanove Dragica Kosić istakla je da je važno što sada plažu koja je prilagođena osobama sa smetnjama i teškoćama u razvoju imamo i u ovom dijelu grada. Smatra da je ovo veliki pomak, te da će djeca sigurno sa zadovoljstvom ispričati roditeljima gdje su bili i da će ova rampa od najveće koristi biti upravo porodicama.

Veliki broj lica sa invaliditetom voli da dođe na pješčanu plažu u Meljinama zbog čega je bilo važno da im bude olakšano kretanje i omogućen prilaz moru, kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Meljine Dragan Andrić. Kako dodaje, u blizini će biti označena i parking mjesta koja će biti rezervisana iskuljučivo za osobe sa invaliditetom, kao i postavljenja informativna signalizacija.

Osobama sa invaliditetom omogućen pristup Mjesnoj zajednici Bijela

Izgradnjom rampe svim građanima sa invaliditetom je omogućen pristup objektu Mjesne zajednice Bijela, gdje je i ispostava Građanskog biroa, ali i olakšano kretanje starijim licima i majkama sa malom djecom.

Rampa je izgrađena zahvaljujući aktivnostima i angažovanju Mjesne zajednice Bijela, koja je prepoznala potrebe sugrađana sa invaliditetom, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić. Radovi su izvedeni u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu upravu, a finansirani u najvećem dijelu zahvaljujući donacijama mještana. Rampa je bila neophodna jer je izuzetno važno omogućiti pristup Mjesnoj zajednici za sve građane bez razlike, kaže Ilić i nada se da će ovaj primjer služiti kao podsticaj drugima u Bijeloj da prilagode svoje poslovne prostore.

Na ovaj način uvažene su sugestije mještana, a prije svega sugrađanke Jasne Dragojlović koja je veoma zadovoljna izvedenim radovima i što joj je konačno omogućen pristup Mjesnoj zajednici. Za nju i sve osobe za invaliditetom to je jako velika stvar, ističe Jasna i smatra da ovakvih projekata treba da bude više na teritoriji cijelog grada.

Mjesna zajednica i lokalna uprava će i ubuduće nastaviti da uvažavaju Jasnine i sugestije drugih sugrađana i prilagođavaju gradsku infrastrukturu osobama sa invaliditetom, potvrdila je sekretarka Vesna Samardžić.