grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Riješeno stambeno pitanje za 22 porodice, prioritet lokalne samouprave u narednom periodu hercegnovski penzioneri

  • utorak, 17 mart 2020 13:58

StamPitanjeNslU saradnji Opštine Herceg Novi, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Uprave javnih radova okončana je prva faza realizacije Regionalnog stambenog programa u Herceg Novom, kojim je predviđeno rješavanje stambenih pitanja za najugroženije porodice koje su za vrijeme ratnih dešavanja 90-ih godina došle u naš grad i imaju status raseljenih lica.

Ugovor o kupoporodaji 22 stana potpisale su Sanja Lazić iz Direkcije za imovinu i zastupanje Opštine Herceg Novi i izvršna direktorica kompanije „Igalopromet Holding“, Gordana Radović, uz saglasnost predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja i Uprave javnih radova.
Radi se o implementaciji projekta MNE7 – Kupovina stanova na teritoriji opštine Herceg Novi, u okviru kojeg je objavljen javni poziv za kupovinu gotovih 36 stanova na području Opštine Herceg Novi, ukupne vrijednosti 953.470 eura.

StamPitanje

Kako je istakla sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, učešće Opštine Herceg Novi je bilo značajno u prvoj fazi, sa iznosom od 84 hiljade eura, dok će za proces druge faze, odnosno kupovinu još 14 stanova, lokalna samouprava izdvojiti 66 hiljada eura.
Samardžić je istakla da se lokalna samouprava pokazala kao odgovoran činilac u procesu realizacije projekata koji značajno podižu kvalitet života u našem gradu, kao i obezbjeđivanja egzistencijalnih uslova, poput krova nad glavom. U tom smislu, jedan od prioriteta Sekretarijata za lokalnu samoupravu će u narednom periodu biti zbrinjavanje hercegnovskih penzionera koji nisu stambeno zbrinuti.
-Sem toga, a u skladu sa nedavno usvojenim Lokalnim programom socijalnog stanovanja, posebnu pažnju ćemo posvetiti rješavanju stambenih pitanja za socijalno ugrožene građne, samohrane roditelje, invalidna lica, mlade bračne parove. Navedenim planom su definisane ciljne grupe, kao i modeli socijalnog stanovanja koje Opština planira da realizuje u skladu sa raspoloživim resursima i sredstvima, dodala je Samardžić.
Zbog preventivnih mjera Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u vezi sa virusom korona, svečana ceremonija biće organizovana naknadno uz prisustvo donatora. Korisnici će ključeve od stana moći da preuzmu na šalteru u zgradi Opštine Herceg Novi, kako bi se i na taj način izbjegla bilo kakva okupljanja.
Opština Herceg Novi se još 2013. godine opredjelila da učestvuje u sprovođenju Regionalnog stambenog programa, kojim je predviđeno rješavanje stambenih pitanja za najugroženije porodice koje su za vrijeme ratnih dešavanja 90-tih godina došle u Herceg Novi i imaju status raseljenih lica. Potpisan je memorandum o saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Direkcijom javnih radova u septembru 2016..
Finansijska podrška za kupovinu 36 stanova u iznosu od milion eura je obezbijeđena iz donatorskih sredstava iz Regionalnog stambenog fonda posredstvom razvojne banke SE, a učešće opštine je 150 hiljada eura. Pravo vlasništva nad stanovima stiče Opština Herceg Novi. Krajem marta ove godine rang listu je utvrdila zajednička komisija koju su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNHCR, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, Opština i Centar za socijalni rad.
“Zajednički regionalni program trajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica”, poznat kao “Regionalni stambeni projekat” (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, čiji je cilj aktivan doprinos u rješavanju stanja dugotrajnog raseljenja najranjivijih izbjeglica i raseljenih lica nakon konfliktnog perioda od 1991 – 1995. godine na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine, tako što će im se, između ostalog, obezbijediti trajna stambena rješenja.