grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Evropska omladinska kartica predstavljena u Herceg Novom: Umrežavanje gradova koji vode računa o mladima

  • utorak, 04 jun 2019 15:44

NAs04062019Mladima Herceg Novog danas su predstavljene mogućnosti i pogodnosti Evropske omladinske kartice, zahvaljujući kojoj mladi mogu u 37 zemalja Evrope koristiti preko 60.000 popusta, a u Crnoj Gori preko 100.

O uslovima korišćenja ove besplatne kartice, koju trenutno koristi oko sedam miliona mladih širom Evrope, prisutnima u velikoj sali Skupštine opštine govorio je Jugoslav Radović iz nevladine organizacije Centar za omladinsku edukaciju. Zahvalivši se na organizaciji Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, on je istakao zadovoljstvo što o ovom projektu govori mladim Novljanima.
Evropska omladinska kartica (EYCA) je kartica za mlade koja omogućava svim crnogorskim građanima i građankama uzrasta 13-29 godina da koriste različite benefite u oblastima prevoza i osiguranja, kulture i edukacije, zdravlja, rekreacije i ljepote, putovanja, ugostiteljstva i kupovine.
Radović je istakao da je cilj Evropske omladinske kartice društveno odgovorno poslovanje radi jačanja kapaciteta mladih, i to kroz umrežavanje sa gradovima koji  vode računa o mladima i kredibilnim partnerima. Osim toga, ovaj projekat doprinosi saradnji nevladinog sektora i institucija, kao i turističkoj promociji naše zemlje u Evropi.

Kako je dodao, realizaciju ovakvih projekata direktno pomažu lokalni akcioni planovi za mlade, kao što je hercegnovski, u okviru kojeg je definisana ova aktivnost.
Evropska omladinska kartica okupila je veliki broj mladih Crne Gore, što potvrđuje preko 3.000 izdatih kartica za pola godine. Namjera je širenje mreže korisnika i partnera u Herceg Novom, zbog čega je Radović pozvao mlade da daju svoje primjedbe i mišljenja.
Govoreći o benefitima korišćenja ove kartice, Radović je naveo da ona doprinosi mobilnosti mladih,njihovom umrežavanju, zapošljavanju, edukaciji i informisanju, razmjeni pozitivnih praksi, aktivizmu i volonterizmu, nudi uštede i besplatne programe. Projekat je podržan od strane Ministarstva sporta i mladih, Ministarstva kulture, kao i krovnih omladinskih organizacija - Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Unije mladih preduzetnika Crne Gore.  
Prezentacija u Herceg Novom realizovana je na inicijativu opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, u saradnji sa Centrom za omladinsku edukaciju.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi