grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Dug aplauz za „Amoroso“ i Anđelu Bratić na otvaranju 36. Dana muzike

  • četvrtak, 11 jul 2019 12:43

Dani muzike 2019naslovnaMeđunarodni festival 36. Dani muzike otvoren je sinoć djelima Baha, Vivaldija, Mocarta i Rutera u izvođenju kamernog orkestra „Amoroso“ i solistkinje Anđele Bratić, koji su sjajnim nastupom zavrijedili dug aplauz brojne publike u Dvorani Park.

Festival je otvorio predsjednik Opštine Stevan Katić, ističući da se radi o manifestaciji koja godinama njeguje kvalitet i s pažnjom se odnosi prema vjernoj publici.
„Podrška programima koji doprinose razvoju kulture i privlačenje interesa publike kulturnim sadržajima i aktivnostima predstavljaju obavezu i stalno usmjerenje Opštine Herceg Novi. Zato smo godinama generalni pokrovitelj i podrška nastojanjima sjajnog organizacionog tima Dana muzike, na čelu sa maestrom Borisom Kraljevićem, da uspješno ostvare zamišljeno i razvijaju festival. Ostajemo i ubuduće uz Dane muzike, koji Herceg Novom donose jedinstvene i neponovljive večeri uživanja, inspiracije i povezivanja sa svijetom oko nas i u nama“, kazao je Katić.
On je podsjetio da je zahvaljujući inicijativi rođenoj na Danima muzike, Dvorana „Park“ dobila prošle godine novi koncertni klavir što umnogome doprinosi kvalitetu ne samo ove već i drugih manifestacija.

„Ovo obraćanje na početku festivala posvećujem muzici, radosti i Novom, jer se sve to spaja ovim festivalom. Istinski raduje to što već 16 godina, od obnavljanja, ovaj festival koji na najljepši način slavi muziku, otvara niz hercegnovskih ljetnih festivala“, poručio je umjetnički direktor i selektor, pijanista i pedagog, Novljanin Boris Kraljević.
Kako je kazao, Dani muzike imaju mnogo razloga za radost - iz godine u godinu Dani podižu ljestvicu kvaliteta, obrazuju mladu publiku, okupljaju poklonike i poznavaoce umjetničke muzike koja se izvodi na najprestižnijim svjetskim koncertnim scenama.
Iako je otvaranje zbog liših vremenskih uslova umjesto na tvrđavi Forte Mare održano u Dvorani Park, Kraljević je istakao posebno zadovoljstvo što Dani muzike opet izlaze na najljepše novske otvorene scene, te izrazio nadu da će biti povoljni uslovi da se održe koncerti na Trgu od muzike i u bašti muzeja „Mirko Komnenović“.

„Muzička kultura je žila kucavica kulturnog života herceg Novog“, zaključio je Kraljević i zahvalio se svima koji su podržali 36. Dane muzike.
Generalni pokrovitelj 36. Međunarodnog festivala Dani muzike je Opština Herceg Novi, pokrovitelj je Ministarstvo kulture, a producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“. Partneri ovogodišnjeg festivala su Javna ustanova „Muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Herceg Novi i Turski kulturni centar „Yunus Emre“ iz Podgorice, kao i Institut „Dr Simo Milošević“ i hotel „Sun Resort“.
Program dana muzike nastavlja se ovog vikenda. U petak, 12. jula će u Dvorani Park nastupiti kvartet Kamerna Banda iz Srbije izvodiće djela savremenih srpskih kompozitora. Dan kasnije, u subotu 13. jula slijedi koncert na Trgu od muzike za koji je ulaz slobodan – nastupiće gudački kvartet Crisantem iz Turske, na čijem su repertoaru Hajdn, Bartok, Ocala, Karaev. U nedelju, 14. jula u Dvorani Park resital će imati pijanista Aleksandar Tutunov (Rusija-SAD), a na programu će biti Bah, Brams, Betoven, Glinka, Prokofiev.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi