grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Prva međunarodna konferencija helenskih studija: Postavljanje Herceg Novog i Crne Gore na svjetsku naučnu mapu

  • četvrtak, 26 septembar 2019 15:57

press konferencijaPrva međunarodna konferencija helenskih studija, u organizaciji Centra za helenske studije iz Podgorice, na temu „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“, održaće se u Herceg Novom od 29. septembra do 4. oktobra 2019. godine

Konferencija koju je, između ostalih, podržala Opština Herceg Novi okupiće preko 50 prijavljenih učesnika iz oko 30 država svijeta - od Kanade i SAD, preko cijele Evrope, do Rusije, Turske i Kine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Konferencija helenskih studija plakat

Prisutne je sa programom i učesnicima konferencije upoznao dr Filip Ivanović, direktor Centra za helenske studije i predsjednik organizacionog odbora konferencije. On je istakao da se radi o najvećoj konferenciji sa najviše međunarodnih učesnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koja je u poslednjih par decenija organizovana u Crnoj Gori.
Kako je najavio, plenarni predavači koji će govoriti o aspektima antičke grčke filozofije i prava u kontekstu savremene Evrope biće: prof. dr Ketrin Rovet, profesor filozofije na Univerzitetu Istočna Anglija i poslanik Evropskog parlamenta, prof. dr Leo Katana profesor filozofije na Univerzitetu u Kopenhagenu, prof. dr Đovani Đorđini, profesor političke filozofije na Univerzitetu u Bolonji, prof. dr Nikolas D. Smit, profesor filozofije na Luis & Klark Koledžu u SAD i prof. dr Gerhard Tir, profesor prava i član Austrijske akademije nauka.
„Pošto je politika u antičkoj Grčkoj značila umjetnost, umijeće i način za vođenje dobrog života onda smo razmišljali da upravo u Herceg Novom napravimo konferenciju“, kazao je Ivanović zahvaljujući se na podršci i potom dodao: „Naša je namjera da svake godine organizujemo međunarodnu konferenciju helenskih studija na različite teme i time postavimo Crnu Goru na međunarodnu naučnu mapu“.
Tema skupa, čiji je radni jezik engleski, polazi od ideje da savremena Evropa, zaokupljena trenutnim razumijevanjem politike kao sredstva za ostvarivanje interesa i dominacije, ima šta da nauči od kulture u kojoj su rođene ideje slobode, demokratije i javnog života. Stoga je cilj konferencije ne samo da bude mjesto akademske debate, već i argumentovano rasvijetli pitanja od krucijalnog značaja za položaj čovjeka u savremenom svijetu.
„Rodno mjesto filozofije je Mediteran. Zahvaljujemo se predstavnicima Centra za helenske studije zato što su izabrali baš Herceg Novi, mediteranski grad kao idealnu lokaciju za održavanje veoma značajne naučne konferencije“, kazala je direktorica JUK „Herceg-fest“ Gordana Porobić Krcunović. Govoreći o temi ona je kazala da je konferencija koncipirana kao „ svojevrsno polaganje računa savremene političke teorije i prakse svom temelju – filozofiji“.
Prisutne je u ime Opštine Herceg Novi pozdravio sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, a ispred Turističke organizacije obratila se Natalija Terzić. Iskazali su zadovoljstvo što je upravo Herceg Novi izabran za domaćina konferencije, uvjereni da će to dodatno doprinijeti promociji grada kao atraktivne destinacije za kongresni i kulturni turizam.
Ovaj skup dio je šireg, evropskog projekta – COST (European Cooperation and Science and Research) u kome učestvuje Centar za helenske studije zajedno sa dvadesetak zemalja evrope, a tema je reevaluacija intelektualnih debata o građanskim pravima i demokratiji u Evropi.
Selektovani radovi sa konferencije „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“ biće objavljeni u formi zbornika.
Konferenciju „Helenska politička filozofija i savremena Evropa“ organizuje Centar za helenske studije iz Podgorice, uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore, Opštine Herceg Novi, JUK „Herceg Fest“ i Turističke organizacija Herceg Novi. Partneri u organizaciji su i Gradska kafana, Mitropolija crnogorsko-primorska i kompanija „Adriatic properties“.
Detaljnije informacije o programu konferencije možete naći na sajtu www.ichs.me

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi