grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Obilježeno 70 godina rada Gradske biblioteke i čitaonice: Riznica znanja koja otvara nove svjetove

  • utorak, 17 decembar 2019 14:13

naslovna17122019Sedam decenija rada Javne ustanove Gradska biblioteka i čitaonica obilježeno je sinoć programom u Dvorani Park. Ustanova koja baštini tradiciju bibliotekarstva u ovom kraju dugu 169 godina predstavlja gradsku riznicu znanja i decenijama unazad otvara nove svjetove svima koji u nju kroče, poručio je u uvodnom dijelu predsjednik Opštine Stevan Katić.

U eri digitalizacije, Gradska biblioteka i čitaonica uspijeva da održi interesovanje javnosti, da različitim događajima i osmišljavanjem sadržaja privuče i najmlađe čitaoce, da podsjeti koliko je nezamjenjivo osjetiti miris knjige i listove pod prstima. Ona je centar na koji se oslanjaju sve generacije, mjesto razmjene ideja, susreta autora i čitalaca“, kazao je Katić.

On je podsjetio da je ova ustanova dobitnik nagrade „Dr Niko Simov Martinović“, da već 17 godina uspješno organizuje međunarodnu manifestaciju „Trg od knjige“, te da je digitalizacijom Zavičajne zbirke Boke Kotorske i zbornika „Boka“ učinila dostupnijom pisanu riječ o prošlosti Boke.

„Prepoznajući da u modernom dobu zidovi ne smiju biti prepreka, novska Biblioteka osmišljava i realizuje servise koji vode ka biblioteci budućnosti. Upravo taj smjer otvara bogatstvo mogućnosti za dalji razvoj u korak sa modernim trendovima i primjenom novih tehnologija, a uvijek u susret onome što su potrebe korisnika.

Opština Herceg Novi, kao osnivač, nastaviće da podržava rad Javne ustanove Gradska biblioteka i čitaonica i pokazuje puno razumijevanje za sve ideje i projekte usmjerene na unapređivanje djelatnosti.

I u mnogim narednim decenijama, Novljani će na policama zdanja na trgu Belavista pronalaziti nagomilano blago svijeta, ideje najvećih umova prošlih vijekova, nacionalnu, kulturnu i jezičku šarolikost koja će bogatiti svakog čitaoca i predstavljati neprocjenjivu vrijednost za naš grad“, zaključio je Katić i čestitao jubilej.

Mitrović: Mjesto dobrih knjiga, koje prati trendove u struci

Direktorica Nevenka Mitrović podsjetila je da hercegnovska biblioteka baštini tradiciju prvoosnovane biblioteke u hercegnovskom kraju - Srpske čitaonice, koju su 1850. godine osnovali narodni prvaci, kako bi knjiga, koja je bila privilegija materijalno dobrostojećih porodica, bila dostupna što većem broju ljudi, a čitaonica mjesto susretanja, razgovora, i razmjene ideja. Kako je kazala, osnivanju Gradske knjižnice prethodilo je djelovanje čitaonica gotovo u svim naseljima hercegnovske opštine. Prema Izvještaju o radu za 1954. godinu Gradska knjižnica i čitaonica preimenovana je u Gradsku biblioteku i čitaonicu i primijećeno je da je za „kratko vrijeme prilično popunila prazninu koja se osjećala u gradu prije njenog postojanja“.

Mitrović se osvrnula na postignuća ove ustanove, od vremena obnove ratom razorene Jugoslavije do danas. Napomenula je da je razvoj novih tehnologija nametnuo transformaciju javnih biblioteka u bibliotečko-informacione centre, a hercegnovska biblioteka nije ostala van savremenih trendova u struci.

„U skladu sa motom Biblioteke ići u susret potrebama korisnika i ne zaostajati za ubrzanim razvojem informacionih tehnologija, ubrzano se transformiše u moderan bibliotečko-informacioni centar i pozicionira kao mjesto susretanja građana“, kazala je Mitrović.

Mitrović je istakla da hercegnovska biblioteka svoj znak prepoznavanja izgrađuje na zavičajnosti, gotovo u svim segmentima djelovanja. U Zavičajnoj zbirci Boke Kotorske sabira se i čuva pisana baština zavičaja, što olakšava posao istraživačima i doprinosi afirmaciji tema, ličnosti i autora iz Boke.

Direktorica se osvrnula i na sadržaj fondova, legate, izdavačku djelatnost Biblioteke, elektronske servise i proces kreiranja Digitalne biblioteke, konzervaciju fonda, kulturne programe, rad sa djecom i mladima, saradnju sa drugim ustanovama. Navela je da se djelatnost Biblioteke finansira iz Budžeta osnivača Opštine Herceg Novi, a Trg od knjige dodatno i iz donacije Turističke organizacije Herceg Novi, napominjući da su fondovi Biblioteke već gotovo dvije decenije prevazišli prostorne kapacitete i predstavljaju gorući problem, koji je neophodno što prije riješiti, kako primjeran rad ove ustanove ne bi prešao u stagnaciju.

„Vjerujemo da u našem gradu ne postoji porodica, čiji makar jedan član nije koristio fondove i usluge hercegnovske biblioteke, posjetio Trg od knjige, portal Biblioteke, ili prisustvovao nekom kulturnom programu. U budućem radu priželjkujemo više čitalaca, posebno djece i mladih, proširenje prostora i bolje finansijske uslove, kako bi Biblioteka nastavila da prati trend modernog bibliotekarstva, da kvalitetom usluga odgovori saznajnim, obrazovnim, društvenim, kulturnim i informacijskim potrebama korisnika i iz godine u godinu unapređuje sve segmente djelatnosti.

Međutim, svjedoci smo poslednjih decenija da masovna kultura nadilazi kulturu i na svojim postulatima formira javnu elitu, što se negativno reflektuje na status institucija kulture. Tim prije, okosnica rada Biblioteke, i u narednom periodu, biće promocija čitanja i dobre knjige, koja može biti orjentir čitaocu. Svi naši programi, od izgradnje bibliotečkog fonda, zaštite i čuvanja građe, „vaspitanja djece i mladih za knjigu“, upućivanja na prave vrijednosti u literaturi i nauci, obezbjeđivanja pristupa knjizi i naučnim informacijama...biće utemeljeni na ovom poslanju“, poručila je Mitrović.

 

Vlada baner

Autobuskastanicanew

mjerecovid19

s48

Mapa investicija HN

Preporukeprotivcovida19

Lap2020

BanerHN05092019.jpg

Informatorzadjecuimlade2019

300x250

beginadrion

Surlas

                    PITAJTE
  PREDSJEDNIKA OPŠTINE
                 pitPred
 
                 PROSTORNO
 PLANSKA DOKUMENTACIJA
        PPohn14 s
 Interreg5
 anEuin  

radioHN

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi