grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Novo specijalno vozilo za “VIK”, na rođendan firme

  • utorak, 13 avgust 2019 14:58

ggPreduzeće “Vodovod i  kanalizacija“ Herceg Novi stavilo je u pogon novo specijalno vozilo za  održavanje kanalizacione mreže, i to 06. avgusta, na 64. rođendan firme.

Kombinovana cistijerna za odvoz fekalija i probijanje kanalizacije posjeduje rezervoar za fekalije kapaciteta 5500 litara, rezervoar za čistu vodu kapaciteta 2500 litara, granu za izvlačenje fekalija, pumpu visokog pritiska 120 bara.
”Vozilo koje je u predhodnom periodu korišteno za održavanje gradske kanalizacione mreže i pražnjenje septičkih jama na teritoriji koja  nije pokrivena kanalizacionom mrežom, je staro 30 godina i zbog svoje dotrajalosti nije moglo u potpunosti servisirati rastuće potrebe potrošača i sve zahtjevnije održavanje gradske kanalizacione mreže. Zato je bord direktora  preduzeća donio odluku o nabavci specijalnog vozila, kombinovane cistijerne za odvoz fekalija i probijanje kanalizacije”, saopštavaju iz ”Vodovoda i kanalizacije”.
Tender za nabavku je raspisan u  maju mjesecu i nakon njegovog okončanja potpisan je ugovor o nabavci  sa najpovoljnijim ponuđačem. Ovom nabavkom preduzeće je dobilo vozilo Mercedes Benz Axor 1824, kombinovanu cistijernu za odvoz fekalija i probijanje kanalizacije. Vozilo je polovno, a njegova cijena sa PDV-om je 88 333,00 €.
Prijeka potreba sve većeg broja zahtjeva za pražnjenje kao i sve učestalije pražnjenje septičkih jama, zatim redovno održavanje postojećih pumpnih stanica i kolektora kanalizacije sa intervencijama očepljenja na mjestima zagušenja, kao i neizbježno pripajanje istočnog kraka kolektora (duž rivijere) gdje se očekuju česte intervencije na održavanju, razlozi su zbog kojeg je odlučeno da je neophodna nabavka vozila za pražnjenje septičkih tankova.
”Podaci govore da je u 2017. godini  stara cistijerna intervenisala 495 puta, bilo za fizička bilo za pravna lica, od čega su pražnjenja u periodu maj-septembar bila 62% ili 307 puta. U 2018. godini ukupno je ispražnjeno 596 septičkih tankova, a u periodu maj-septembar 53 % ili 315. U 2019.  godini, za prvih sedam mjeseci interevnisalo se 423 puta na pražnjenju, a  za period maj-jul čak 255 puta. Kako je stara cistijerna  sasvim izraubovana, a učestali kvarovi je izbacuju iz funkcije, nabavka nove sa modernijom opremom bila je nužna potreba”, zaključuju u preduzeću ”Vodovod i kanalizacija”.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi