logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

01.10. - Spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane“ promovisana u Herceg Novom

  • ponedjeljak, 01 oktobar 2018 16:04

AktNAs01102018Spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane“ autora Radana Nikolića i priređivača Udruženja boraca ratova od 1990. godine  promovisana je danas u Herceg Novom, u foajeu dvorane Park, u prisustvu članova udruženja boraca i porodica boraca stradalih u ratu devedesetih godina.

Predstavljanje knjige posvećene 316 vojnika JNA koji su stradali u poslednjem ratu započelo je čitanjem imena poginulih boraca iz Herceg Novog i minutom ćutanja. Potom su uslijedila izlaganja autora Radana Nikolića, akademika Zorana Lakića, profesora Ratka Blagojevića i profesora Ljubenka Borovića.
Doprinos u organizaciji predstavljanja knjige i prikupljanju podataka o borcima iz Herceg Novog dala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, koja je i omogućila da svaka porodica palih boraca dobije po jednu knjigu.
„Herceg Novi je grad koji sa ponosom i dostojanstvom pamti svoje heroje i sjeća se borbi koje je naš narod kroz istoriju vodio. Zato mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama i obraćam vam se u ime Opštine Herceg Novi. Knjiga „Zadnja linija odbrane“ Radana Nikolića na tragu je nastojanja da pamtimo i poštujemo važne datume, djela i ličnosti iz istorije našeg naroda“, kazala je Đurović, koja se prisutnima obratila na poziv autora.

Kako je rekla, u ovom djelu sačuvana su imena i biografije onih koji su pali za svoju zemlju u poslednjem ratu, od kojih 26  iz Herceg Novog. Nada se da će se u narednom periodu iznaći prigodna lokacija i krenuti u podizanje spomen obilježja palim mladićima.
„Podaci sačuvani među ovim koricama važni su za porodice palih boraca, za grad Herceg Novi i cijelu državu – da znamo kome dugujemo zahvalnost, poštovanje i vječno pamćenje. Knjiga „Zadnja linija odbrane“ je pisani spomen u čast borcima iz Crne Gore koji su pali tokom devedesetih. Takva, ona će služiti budućim generacijama – kao zabilježena istorija, i kao opomena da se rat nikada ne zaboravi“, poručila je Đurović.
Knjiga „Zadnja linija odbrane“ sadrži biografije 316 vojnika iz Crne Gore poginulih u ratovima 1991/1999. godine. Ona je spomen-knjiga, čiji sadržaj je dominantno faktografski i prikupljan godinama, kazao je autor Nikolić. Kako je dodao, predstavljanje nije slučajno 01. oktobra, već je ovaj dan odabran kao datum kada su prije 27 godina poginula 24 vojnika JNA i ranjeno 50 u graničnom pojasu sa opštinama Herceg Novi i Trebinje.
„Ova knjiga je pravljena objektivno, bez uljepšavanja. Nastajala je preko 20 godina, podaci su sakupljani iz lične dokumentacije poginulih boraca, kartona polih boraca, opštinskih sekretarijata, vojnih organa, kolega-boraca“, objasnio je Nikolić. Kako je istakao, nastala je iz nastojanja Udruženja boraca ratova devedesetih „da oda trajno priznanje saborcima palim u odbrani domovine i svoga naroda“ i predstavlja „zadnju liniju odbrane njihovog imena i djela o krivotvoraca istorije“.
Akademik Zoran Lakić kazao je da je naslov ovog djela „mnogo više moralni, nego vojnički termin“ i on višestruko simbolizuje značaj koji ima – da sačuva od neopravdanog zaborava mladiće čiju žrtvu ne smijemo zaboraviti.
Promociji je prisustvovao konzul Republike Srbije Zoran Dojčinović, kao i predstavnici Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, koje je priređivač knjige.

s48

41
 

Banervodod03072018

300x250

beginadrion

Surlas

                    PITAJTE
  PREDSJEDNIKA OPŠTINE
                 pitPred
 
                 PROSTORNO
 PLANSKA DOKUMENTACIJA
        PPohn14 s
 Leg
 
Interreg5
 

anEuin  

radioHN

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi