grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Katić na Forumu gradonačelnika Centralne i Istočne Evrope u Kini

  • subota, 08 jun 2019 14:45

CEEC Mayors Forum ChinaPredsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić učestvuje na Forumu gradonačelnika država Centralne i Istočne Evrope koji se održava u kineskom gradu Ningbou, od 6. do 9. juna ove godine.

Otvaranju Foruma prisutvovao je veliki broj gradonačelnika iz Kine, Centralne i Istočne Evrope, kao i bivši lideri nekoliko država, vladini zvaničnici, diplomate, privrednici i predstavnici akademskih zajednica.
Tema trećeg Foruma gradonačelnika u Ningbou je „Novi koncept za novi razvoj“. Svi učesnici imaju priliku da podijele svoje stavove, iskustva i potrebe u vezi sa osnaživanjem postojećih i uspostavljanjem novih prijateljstava, te produbljivanjem trgovine i kulturnih spona, a sve pod okriljem principa zajedničkog rasta kroz saradnju unutar 16+1 okvira i inicijative pod nazivom „Pojas i put".
Predsjednik Katić upoznao je svoje domaćine sa potencijalima opštine Herceg Novi, kao i mogućnostima za ulaganja, naročito u oblasti turizma i infrastrukture. Posebno je naglasio izuzetnu saradnju koju Opština ima sa kineskim gradom Hđinom, sa kojim je tokom prethodne godine potpisan sporazum o prijateljstvu.
Forum u Ningbou je odlična prilika da se u bilateralnim razgovorima sa brojnim gradonačelnicima razmijene iskustva u funkcionisanju lokalnih samouprava, te razmotre mogućnosti za uspostavljanje nove saradnje naše Opštine sa gradovima Centralne i Istočne Evrope.
Učesnici Foruma imaće priliku da posjete i China-CEEC Expo sajam investicija i trgovine, koji se peti put održava u ovom kineskom gradu, a pokazao se kao najbolji model za saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom.