grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Obilježen 4. jul, Dan borca u Herceg Novom

  • četvrtak, 04 jul 2019 14:22

NAs04072019Dan borca obilježen je danas u Herceg Novom centralnom proslavom u Sutorini, gdje su vijence palim borcima za slobodu položili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić  i predsjednik SUBNOR Herceg Novog 1941-1945, Mihailo Kilibarda.

Obilježavanju Dana borca prisustvovali su i potpredsjednici Opštine Danijela Đurović i Miloš Konjević, konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, kao i predstavnici boračkih organizacija i građani.
Obilježavanjem Dana borca u spomen parku u Sutorini, sjećamo se i slavimo sve pretke koji su tokom burne istorije branili svoje porodice, domove, običaje, jezik, slobodu i otadžbinu, kazao je predsjednik Katić, nakon čega je naglasio da Dan borca ne smije biti samo brojka u istorijskoj čitanci, jer danas, mnogo godina kasnije, fašizam kao državno uređenje radikalnog autoritativnog nacionalizma i dalje postoji.
-Veliki broj ljudi i dalje se bori za osnovna prava i slobode, koja se teškom mukom osvajaju, a lako gube. Zato mi ne smijemo zaboraviti i obezvrijediti datume koji predstavljaju početak antifašističke borbe, moramo čuvati i na mlađe naraštaje prenositi sjećanje na brojna imena i datume koji su odredili tok istorije i budućnost našeg naroda, naglasio je Katić.
Dan borca obilježen je danas i u Bijeloj, gdje su članovi te Mjesne organizacije boraca položili vijenac i cvijeće na grob Mila Savovog Šerovića, kod crkve Polaganja rize presvete Bogorodice. Šerović je bio borac Bokeljske Narodnooslobodilačke brigade, poginuo u borbi protiv balista u Drenici na Kosovu, u oktobru 1945. godine. Porodica Šerović je dala još jednog hrabrog sina revolucije – Petra, koji je dao puni doprinos oslobodilačkoj borbi Bijele i Herceg Novog.
DBo472019-Ne smijemo zaboraviti imena poginulih u ratu i žrtava fašističkog terora: Vuković Jovo, prvi poginuli borac Orjenskog bataljona iz Bijele, Ilić Ratko, Popivoda Danica i Savo, Popivoda Marko, Sijerković Maksim i Stevo, Seferović Nikola i Radoslav, Šerović Branko i Neđeljko, Malović Ratko, Uzelac Janko, Knežević Gligo, Šerović Milo, Šabanović Nikola, Fanfani Branko i Želalić Nenad, naglasio je predsjednik mjesne boračke organizacije, Božo Šerović.