grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

U manastiru Savina pred velikim brojem vjernika obilježena slava osnivača grada

  • četvrtak, 15 avgust 2019 17:32
SlavaGrada2019U manastiru Savina danas je obilježena slava zaštitnika grada Herceg Novog – Svetog arhiđakona Stefana.
Svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zajedno sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, episkopom mileševsko-pljevaljskim Atanasijem, episkopom dioklijskim Metodijem i episkopom Atanasijem Jevtićem sa sveštenstvom.

Obilježavanju slave zaštitnika grada Herceg Novog prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević sa saradnicima.
Kako je kazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Novljani već godinama u slozi obilježavaju slavu zaštitnika Herceg Novog.
-Čestitam slavu ovome gradu, gradonačelniku, svima koji služe ovom gradu, da bi Sveti arhiđakon Stefan bio putokaz svima njima i svima nama, kako se treba sabirati oko hljeba života, oko Boga, ljubavi, koji je sebe prinio za život svijeta, kao hljeb vječnoga života. To je ono što je suština naše vjere hrišćanske i svih sabranja kroz vjekove do danas, a tako će biti do kraja svijeta i vijeka, poručio je Amfilohije.
Prema riječima predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se u gradu kralja Tvrtka, koji mu je 1382. godine dao ime Sveti Stefan, danas održava Svetostefanski sabor, i to u godini kada Srpska Pravoslavna Crkva obilježava osam vijekova svetosavske samostalnosti.
-Herceg Novi je grad bogate istorije i slavne prošlosti, o čijoj vjekovnoj odanosti svetoslavlju svjedoči 85 pravoslavnih hramova koje smo kroz istoriju sačuvali. Rodoljubivi Novljani pravoslavci uvijek su bili uz svoj narod, doprinosili društvnom razvoju i napretku. To nam danas potvrđuju i brojne zadužbine, kojih ćete u Herceg Novom, u odnosu na broj stanovnika, naći više nego u bilo kom drugom crnogorskom gradovu - Srpska pomorska škola u Srbini, Serbsko narodno-pravoslavno učilište na Podima, škole na Mokrinama i Kamenom su samo neke od njih, kazao je Katić.

On je dodao da je većina ovih objekata, koje su dobrotvori ostavili sa željom da služe lokalnom stanovništvu, danas u vlasništvu Države i, iako su u lošem ili ruševnom stanju, grad kojem su posvećene ne može da utiče na njihovu namjenu i sudbinu. Osvrćući se na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti izrazio je nadu da ista sudbina neće zadesiti brojne zadužbine i hramove koji su crkvena imovina.
-Drago mi je što je, nakon Podgorice, upravo Herceg Novi izabran za drugi sabor i što vas vidim u ovolikom broju. Danas će još jednom odjeknuti snažna poruka da je naš narod protiv ovako predloženog Zakona. Siguran sam da će je državni organi čuti, a nadam se da će glas građana uticati da povuku neprihvatljivo predloženo rješenje. Opština Herceg Novi uvijek će nastojati da poštuje i zastupa interese vjernog naroda našeg grada, zalažući se sa odbranu ljudskih prava, slobode vjeroispovjesti i jednak tretman svih vjerskih zajednica u našoj državi, poručio je predsjednik Katić.
Tokom obilježavanja slave zaštitnika grada Herceg Novog održan je Svetostefanski crkveno-narodni sabor, pa je sveštenstvo prisutne vjernike upoznalo sa Proglasom naroda Boke. Radi se o sabranju arhiepiskopa crnogorsko primorskog, episkopa budimljansko nikšićkog, hercegovačkog i mileševskog. Proglas je pročitao iguman Manastira Savina, otac Makarije.
Prisutnima u Manastiru Savina obratili su se i predsjednik UO Matice boke Željko Komnenović i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, a obilježavanju slave zaštitnika grada prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.
U kulturno umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi KUD „Kosovski božur“ i hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.