grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

In memoriam: Radmila Benderać

  • ponedjeljak, 02 septembar 2019 13:00

RadBenderac

Profesorica Radmila Benderać, prepoznata po predanosti i posvećenosti prosvjetnom radu, preminula je u 77. godini, u Herceg Novom.
Profesoricu Benderać pamte 34 generacije hercegnovskih đaka i roditelja, na koje je ostavila neizbrisiv trag od 1968. godine kada se doselila u naš grad, do 2002. godine kada je otišla u penziju.

 

Radmila Benderać rođena je 5. februara 1942. godine u Nišu. Tokom njenog djetinjstva porodica se zbog očevog posla često selila, pa je osnovnu školu započela u Stocu, nastavila u Danilovgradu, a Gimnaziju upisala u Nikšiću.
Kao odlična i primjerna učenica osnovne škole i gimnazije Radmila je nakon rata, zahvaljujući državnoj stipendiji, dobila priliku da nastavi dalje školovanje. Opredijelila se za Filozofski fakultet u Zagrebu, za srpsko-hrvatski jezik i jugoslovenske književnosti, a pod „b“ za ruski jezik. Diplomirala je sa 22 godine i prve poslove prosvjetara obavljala je u Zagrebu.
Završila je dvogodišnje studije režije na Akademiji za pozorišnu umjetnost, u klasi Joška Ivančića i Vladimira Habuneka. Gluma ostaje njena velika ljubav i kasnije, pa je tokom profesorskog rada držala sekcije sa učenicima, naročito za recitatore.
Herceg Novi je privukao prvo njenog oca, a potom i mladu profesoricu Radmilu Benderać, koja je 1968. godine dobila posao profesorke u novskoj Gimnaziji, za ruski kao prvi predmet, a kasnije i srpsko-hrvatski, odnosno srpski jezik. U Herceg Novom je postala majka, a kasnije i baka.
Tokom cijelog života bila je društveno angažovana - kao predsjednik izdavačkog savjeta časopisa „Boka“, a ujedno i lektor časopisa, kao i u radnim akcijama. Bila je među pokretačima ideje obnavljanja hercegnovskog pozorišta. Bavila se i prevođenjem.
Učenici je pamte kao strogu, principijelnu, profesoricu koja je insistirala na pismenosti, bodrila učenike koji su u pismenim zadacima iskazivali lijepe misli, uvijek održavala visok nivo ponašanja i prenošenja znanja.
Radmila Benderać je za svoje zasluge 1979. godine dobila Oktobarsku nagradu, najviše priznanje koje dodjeljuje Opština Herceg Novi. Prošle godine dobila je nagradu za životno djelo SPKD „Prosvjeta“, na tačno pet decenija od njenog dolaska u Herceg Novi.
Njenim odlaskom, Herceg Novi ostaje bez drage sugrađanke i posvećenog prosvjetnog radnika, a doprinos Radmile Benderać ostaće upamćen među brojnim generacijama i služiti za primjer mnogima.