grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Kraj godine u znaku brojnih ulaganja u gradsku infrastrukturu: Za mjesec dana pokrenuti projekti vrijedni preko milion eura

  • četvrtak, 19 decembar 2019 14:54

asfaltnjegoseve19Na teritoriji Herceg Novog u proteklom periodu su pokrenuti projekti uređenja gradske infrastrukture vrijedni preko milion eura, od kojih su neki već završeni.

Glavna novska ulica, Njegoševa asfaltirana je na dionici od „Galeba“ u Igalu do zgrade „Novljanka“ na Toploj. Završeni su radovi na asfaltiranju puta prema crkvi Svetog Nikole u Baošićima i prema naselju Đilovići u Kumboru. Počela je sanacija puta Ratiševina-Mojdež, kao i radovi na proširenju puta Kruševice – Vrbanj, a teren se priprema i za širenje lokalnog puta prema Žvinjama.
Pri kraju je adaptacija trotoara na Toploj, čime će grad dobiti sigurniju pješačku komunikaciju koja će biti dostupna svim korisnicima prostora, uključujući i lica sa smanjenom pokretljivošću.
Radovi se izvode i na Stepeništu Danice Tomašević, koje povezuje Šetalište Pet Danica i Njegoševu ulicu. Stepenice u koje od izgradnje nije značajnije ulagano biće popločane kamenom, biće rekonstruisana javna rasvjeta i postavljen mobilijar. Ovo je drugi u nizu projekata uređenja skalina po kojima je grad poznat, a nakon ovog i stepeništa Jova Dabovića u planu je da novi izgled dobije i stepenište Marka Vojnovića.
Počela je ugradnja podzemnih kontejnera u Zelenici, u okviru realizacije ugovora vrijednog skoro 500.000 eura. Kontejneri će biti ugrađeni na 64 lokacije, što će doprinijeti ljepšem izgledu gradskih ulica.
Na Njivičkom putu traju radovi na postavljanju 33 stuba javne rasvjete, čime će po prvi put biti osvijetljena trasa od Karaule (Igalo) do skretanja za Njivice. Ovaj projekat Opština realizuje u saradnji sa kompanijom „M tel“.

Završeni su i radovi na izgradnji kanala za odvod atmosferskih voda u Meljinama, u blizini hotela „ACD“, kako bi bio riješen problem velike količine atmosferskih voda koje se na tom mjestu zadržavaju.
Tokom proteklog mjeseca nastavljeni su radovi na adaptaciji Kuće nobelovca Iva Andrića i u lokalnoj upravi očekuju da ona do ljeta bude spremna za posjetioce. Radi se i adaptacija objekta na Karači koji koristi Gradska muzika, što je prvi put nakon 40 godina da ovo zdanje doživljava spoljašnje i unutrašnje uređenje.
Pored započetih projekata, ugovoreno je i uređenje puteva u Srbini, Bijeloj, Kamenarima, na Podima i Luštici vrijedno preko 100 hiljada eura, a dinamika izvođenja ovih radova zavisiće od vremenskih prilika.