grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Ne smije biti odstupanja u poštovanju mjera za suzbijanje širenja korona virusa

  • petak, 03 april 2020 16:05

komunalna policija kontrola 1U narednom periodu biće pojačana kontrola poštovanja mjera za suzbijanje širenja korona virusa u zaleđu Herceg Novog, kao i u trgovinama i na gradilištima, u cilju zaštite javnog i ličnog zdravlja građana, saopštavaju iz Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

Tokom jučerašnjeg dana preduzete su aktivnosti na upoznavanju svih velikih trgovinskih lanaca sa naredbama Nacionalnog koordinacionog tima i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Posebno je naglašen značaj poštovanja odredbi koje se odnose na dozvoljeni broj kupaca u objektu, održavanje socijalne distance, zaštitnu opremu za zaposlene i svakodnevnu dezinfekciju objeketa, što je predmet kontrola nadležnih inspekcijskih službi.
Gradilišta su takođe predmet stroge kontrole koju obavljaju inspekcija zaštite na radu Uprave za inspekcijske poslove i Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora, a u cilju poštovanja naredbi o obaveznoj zaštitnoj opremi za zaposlene i poštovanju socijalne distance.
Akcenat će biti i na kontrolama u hercegnovskom zaleđu, posebno u danima vikenda, imajući u vidu da se u ovom momentu veliki broj građana odlučuje da vrijeme provede u tom dijelu opštine.
    Nove mjere iziskuju i pojačan nadzor javnih površina u terminima kada je na snazi zabrana izlaska iz objekta stanovanja.
Takođe, službenici kontrolišu poštovanje zabrane prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu, osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke, što se odnosi na trotoare, trgove, ulice, parkovi, šetališta, plaže, ali i benzinske pumpe, autopraone i slično.
Poseban apel upućuju roditeljima i starateljima da se pridržavaju odredbe po kojoj djeca kada izađu na javnu površinu moraju biti u prisustvu jednog roditelja ili staratelja.
Kako ističu iz Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, u Herceg Novom se od momenta uvođenja privremenih mjera ulažu maksimalni napori u cilju njihovog sprovođenja, a u saradnji sa Upravom policije i Opštinskim timom za zaštitu i spašavanje.
Opšti utisak je da Novljani u najvećem broju poštuju donesene mjere, ali je i dalje neophodno podizati svijest građana o značaju odgovornog i solidarnog postupanja svakog pojedinca. Zato pozivaju građane da se suzdrže od okupljanja, poštuju mjere i preporuke i održavaju fizičku distancu, jer na taj način štite sebe, svoje porodice i društvo.
Call centar Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora otvoren je 24 sata i svi građani mogu nepravilnosti prijaviti pozivom na broj 19800.
 Podsjećamo, odlukom Nacionalnog koordinacionog tima proširena su ovlašćenja Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, pa je ona nadležna i za kontrolu poštovanja zabrane okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, zabrane pružanja ugostiteljskih usluga, zatvaranja tržnih centara, dječijih igraonica, fitnes centara, objekata za sport i rekreaciju, frizerskih i kozmetičkih salona, kazina, kladionica i kockarnica, noćnih klubova, obustave taksi prevoza, obustave javnog prevoza putnika u prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu. Svako nepoštovanje naredbi uvojenih radi suzbijanja širenja zarazne bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.