logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Od 10. jula 36. Međunarodni festival “Dani muzike”

  • ponedjeljak, 01 jul 2019 16:52

AKTNAS172019Prvi dan jula je prilika za prvu najavu prvog hercegnovskog ljetnog festivala, omiljenog među ljubiteljima klasike. Festival počinje 10. jula nastupom Kamernog orkestra AMOROSO sa odličnom reputacijom u Srbiji, regionu i Evropi,  i traje do 20. jula.

Dani muzike ove godine donose osvježenja - recimo samo da će tri od sedam festivalskih koncerata biti održani na različitim otvorenim scenama, po kojima je naš grad prepoznatljiv, a takođe da će biti izveden vrhunski pijanistički repertoar na novom klaviru u Dvorani “Park”.  
Solistički će, uz umjetničkog direktora manifestacije maestra Borisa Kraljevića, nastupiti pijanista Aleksandar Tutunov, istaknuti predstavnik ruske pijanističke škola, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama,te tri umjetnika  različitih generacija – predstavnika Muzičke akademije iz Sarajeva.
 Obnovljena saradnja sa Muzičkom školom Herceg Novi ogleda se u organizaciji koncerta na Trgu od muzike u Starom gradu -  koncert atraktivnog Univerzitetskog kvarteta “Crisantem” iz Turske biće poklon publici povodom Dana državnosti, a u saradnji sa Institutom “Yunus Emre” iz Podgorice, sa kojim je “Herceg-Fest” započeo saradnju na ovogodišnjem Prazniku mimoze.
Još jedan ženski kvartet dolazi iz Srbije pod nazivom “Kamerna banda” i donosi program  zanimljiv i po tome što obuhvata vokal, klavir, flautu i violinu.
Zagrebački kvartet je ansambl koji ove godine proslavlja puni vijek neprekidnog umjetničkog rada, te je vjerovatno i najstariji gudački kvartet u svijetu, a u Herceg Novom će nastupiti u Bašti Gradskog muzeja “Mirko Komnenović”.
Festival je i ove godine podržan od Ministarstva kulture Crne Gore, dok je generalni pokrovitelj Opština Herceg Novi.