logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Predavanje o ambroziji održano u Opštini Tivat

  • ponedjeljak, 05 avgust 2019 11:05

Nas05082019Službenici Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi prisustvovali su prošle sedmice zanimljivom predavanju o ambroziji u prostorijama Opštine Tivat, koje je držala dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu u Podgorici.

Predavanju, koje je organizovala Opština Tivat u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve.
Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom koji izaziva ljetnju i jesenju polensku groznicu. Suzbijanje ambrozije se vrši na tri načina: čupanjem, košenjem i herbicidom, koji se opet, ne preporučuju domaćinstvima.

Prisutni su se mogli informisati o ekološki najispravnijim načinima suzbijanja ambrozije i vremenu kada to raditi, nakon čega je uslijedio i praktični dio - obilazak terena.
-Vlasnici imanja imaju dužnost da uklone ambroziju. Postoje i kaznene odredbe posebnog Pravilnika, iako to još nismo počeli da primjenjujemo. Akcenat za sad stavljamo na edukaciji. Ja čak kažem, to nije naša dužnost, već naša obaveza – kazala je Stešević.