logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Održana još jedna vježba gašenja požara - Služba zaštite i spašavanja nastavlja sa edukacijom vatrogasaca i spasilaca

  • četvrtak, 22 avgust 2019 17:10

NAs22082019Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi održali su juče u prostorijama Vatrogasnog doma u Meljinama simulaciju gašenja zapaljenih podrumskih prostorija i traženja alternativnog ulaza sa evakuacijom.

Vježbu je vodio vođa odjeljenja, Vladimir Pejović, a učestvovalo je osam vatrogasaca – spasilaca  pripadnika DVD „Bijela“ i 6 vatrogasaca – spasilaca Službe zaštite i spašavanja.
U prvoj vježbi i nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi u kojoj su korišćena dva vatrogasna vozila, penjanje vatrogasnim stepenicama sa vatrogasnim crijevima tj. traženje alternativnog ulaza uz korišćenje pjene za gašenje i evakuacija iz istog prostora.

U drugoj vježbi, nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi korišćenja dreger aparata (izolacionih - disajnih) u zatvorenom prostoru koji gori i gdje je vidljivost ravna nuli – orjentacija u zadimljenom prostoru. Tom prilikom su korišćene dimne bombe i može se reći da je simulacija odgovarala stvarnoj situaciji, tj. realnoj situaciji zadimljenosti prostorija.
Učesnici su bili podjeljeni u dvije grupe. Sama vježba je trajala dva sata i tokom vježbe je potrošeno 20 litara pjene za gašenje (bidon) i četiri dreger aparata ( izolacioni – disajni ). Svi učesnici su bili zadovoljni sa vježbom jer se među njima nalazi određeni broj pripadnika sa manjim iskustvom u ovoj službi, tako da je ova vježba imala veliki edukativni značaj.
Sledeće sedmice će se nastaviti sa vježbama, a biće organizovane obuke u vađenju i transportovanju povrijeđenih lica iz automobila prilikom saobraćajnih udesa.