logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

10.09. – Crnogorska premijera mjuzikla “Sirota Liza” u Dvorani Park

  • petak, 06 septembar 2019 14:02

rusiplakat06092019Crnogorska premijera mjuzikla “Sirota Liza” biće održana 10. septembra na sceni Dvorane Park sa početkom od 20:30. Predstava, koja pokreće najvažnije teme prve ljubavi i prevare; morala i dobrote, posvećena je sjećanju na velikog reditelja G.A. Tovstonogova.

Izuzetni reditelj i dramaturg, ruski narodni umjetnik Mark Rozovsky koji potpisuje tekst, muziku i produkciju ovog mjuzikla, osnivač je i stalni umjetnički direktor Moskovskog pozorišta "U Nikitskihvorot". Rozovsky je dobitnik mnogobrojnih stvaralačkih i državnih nagrada, laureate Edinburškog festivala, dobitnik Ordena Časti, ordena “Za zasluge prema Otadžbini” IV stepena, pored toga, jedini je ruski dramaturg i kompozitor čiji je mjuzikl „Strider“ ili „Istorija konja“ izveden na Brodveju – na pozornici pozorišta Helen Haues i dobio je odlične ocjene u kritikama New York Times-a i drugih američkih publikacija. Sudbina režisera usko je povezana sa Sjevernom prijestonicom: upravo je u Lenjingradu Mark Rozovsky započeo svoju karijeru.
Pripovijetka Nikolaja Karamzina poznata je svima još iz školske klupe: legendarna priča o prvoj ljubavi između seljanke Lize i plemića Erasta više puta je izvođena na pozornicama i prikazivana u filmovima. Autor suptilno i sentimentalno raspravlja sa čitaocima o vječnim temama koje nisu izgubile na značaju ni u naše vrijeme. Da li će mladi moći da održe taj prvi, čisti osjećaj koji je nastao između njih; da li su spremni da stojički podnesu izazove koje im šalje sudbina?..

U predstavi Pozorišta za mlade režiser Mark Rozovsky čuva duh autorove epohe, ukrašavajući svoju produkciju muzičkim i poetskim dodacima koji ovoj priči daju nove jarke boje.
-Danas se Tovstonogov obraća svima nama, režiserima novih generacija: tajna uspijeha je vjernost Autoru, obavezna sposobnost stvaranja svijeta koji stilski oblikuje usaglašenost svjetske svijesti dramatičara na sceni. Naše poimanje dobra i zla ima nedostatke, zbog čega je život lišen ukusa, mira i milosti, zbrka vodi u haos, iskrivljena poimanja mogu čak dovesti do zločina. Upravo zbog toga je svima nama,a prije svega omladini, koja se pronalazi u ovom svijetu, potreban Karamzin. To, da će u predstavi da se proslavlja čovječnos ti da se otkrije psihologija postupaka junaka, garantujem. Ovaj Tovstonogov zavjet je danas aktuelniji nego ikad ,i ja ga strogo poštujem, kazao je Rozovsky.

Tekst, muzika i produkcija - Mark Rozovsky
Stihovi – Yuri Ryashentsev
Muzički direktor - Aleksandra Chopik
Scenografija i kostimi - Ksenia Shimanovskaya
Majstor svijetla - Denis Solntsev
Trajanje: 1 h 50 min (bez pauze).
Predstava se preporučuje gledaocima starijim od 16 godina.