logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

25.-26.09. – Dani Kanade u Herceg Novom

  • petak, 20 septembar 2019 14:51

kanadadan2019Ambasada Kanade u Beogradu akreditovana i za Crnu Goru organizuje dvodnevi program Dani Kanade u Herceg Novom  25. i 26. septembra u saradnji sa JUK Herceg fest, Gradskom galerijom ,,Josip Bepo Benković”,  Gradskom bibliotekom i čitaonicom Herceg Novi,  gimnazijom ,,Ivan Goran Kovačić” i distributerskom kućom Megacom, a uz podršku Opštine Herceg Novi

Tim povodom Ambasador Kanade Nj.E. gospođa Kati Čaba (H.E. Kati Csaba) će posjetiti Herceg Novi i nakon susreta sa predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima u srijedu 25.09. sa početkom u 12 časova, u okviru konferencije za štampu u organizaciji JUK Herceg fest, predstaviti cjelokupan program zajedno sa partnerima. Susret sa novinarima će se održati u foajeu Dvorane Park.

Iste večeri sa početkom u 20 časova Nj.E. gospođa Čaba će otvoriti dvije kanadske izložbe u galeriji Josip Bepo Benković: Dream City Dreams - Grade sanjaj snove umjetnice iz Kalgarija Heder Hjuston i Le crepuscule des anges – Padajući anđeli umjetnika iz Kvebeka Gi Lanževena. Obje izložbe se nalaze na regionalnoj turneji.

Sledećeg dana, u četvrtak 26.9. sa početkom u 10 časova za hercegnovske osnovce biće priređena besplatna projekcija kanadskog animiranog filma Legenda o Sarili u sali Dvorane Park u saradnji sa distributerskom kućom Megacom.

Nastavak programa će se održati u JUSMŠ ,,Ivan Goran Kovačić" sa početkom u 11 časova. Nj.E. će održati predavanje za gimnazijalce na temu Kanada : Društvo i nauka. Ovom prilikom će biti priređena izložba o kanadskim ženama u nauci (Canadian Women in STEM), u koju je uključena i Dona Strikland, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku za 2018. Srednjoškolci će imati prilike da se na Infopultu o kanadskom obrazovanju upoznaju sa mogućnostima studiranja u Kanadi, studiranju uz rad i stipendijama.
Iste večeri sa početkom u 20 časova, u Gradskoj biblioteci biće održano književno veče na temu Percepcija savremene kanadske književnosti na kome će učestvovati gospodin Zoran Živković, književni kritičar i esejista, Nj.E. ambasador Kati Čaba i Olgica Marinković ispred Ambasade Kanade uz uvodnu riječ direktorke gospođe Nevenke Mitrović. Publika će imati prilike da se upozna sa djelima poznatih kanadskih književnika kao što su Margaret Atvud, Alis Manro, dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, Jana Martela, Margaret Mekmilan, Naima Katana, Pana Bujukasa, Rut Ozeki, Leonarda Koena... U sklopu književne večeri biće izložena i kolekcija knjiga kanadskih autora na engleskom, francuskom jeziku po izboru Kanadskog savjeta za umjetnosti i u prevodu na srpski jezik, od kojih će jedan dio biti poklonjen biblioteci.