logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Dani evropske baštine u Muzeju 27. septembra

  • petak, 27 septembar 2019 09:09

Dani bastine2019Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“  u saradnji sa  Ministarstvom kulture Crne Gore organizuje manifestaciju Dani evropske baštine 2019, sa programom pod nazivom „Boka na pozornici Evrope“.

Ovaj značajni događaj za ustanovu i cijelu kulturnu javnost Crne Gore će biti organizovan u botaničkoj bašti Gradskog muzeja u petak, 27.septembra sa početkom u 18 časova.
Dani evropske baštine koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, koji čine zajedničku evropsku baštinu. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Komisije i Savjeta Evrope od 1999.godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope.
Dani evropske baštine omogućavaju građanima da istraže širok spektar kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja besplatnih za posjetioce, što pomaže rasvjetljavanju skrivene istorije ljudi i mjesta koji su pomogli u uobličavanju kulture i baštine Evrope.
Ciljevi manifestacije bazirani su na povećanju razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanju tradicionalnih vrijednosti i podsticanju novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen plan – evropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.