grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Pikaso u Herceg-Novom - Posveta slobodi

NasPikaso2016Izložba španskog slikara Pabla Pikasa, koji je obilježio 20. vijek, otvorena je sinoć u dvorani Park, u Herceg-Novom – na dan rođenja čuvenog umjetnika. Ekskluzivna postavka prvi put je u Crnoj Gori, u okviru programa obilježavanja Dana opštine Herceg-Novi.

„Kada bi rekli da smo namjerno planirali da izložba jednog od najvećih umjetnika epohe, u čast oslobođenja Herceg-Novog bude baš na dan njegovog rodjenja, lagali bi. Dogodilo se. Slučajnost. Ali, kao što je rekao Džon La Kare, veliki majstor špijunskih romana „Kad vam se učini da je događaj u domenu apsurdne slučajnosti budite sigurni da je to više nego namjerno, nema stvari na svijetu koje nemaju tačno odredjeni razlog, skriveni ili javni“, kazao je otvarajući izložbu Stevan Koprivica, direktor Javne ustanove kulture „Herceg Fest“.

Nesvakidašnju priliku da vidi Pikasova djela publika ima zahvaljujući odličnoj saradnji „Herceg Festa“ i ugledne ljubljanske galerije „Visconti Fine Art“ čiji su vlasnici Živa Škodlar Vujić i Lazar Vujić. u dvorani Park postavljena je zbirka od 42 grafička rada, faksimila crteža, litografija i pojedinačnih gravura nastalih od 1932. do 1969. godine.

Koprivica je istakao da je Pikaso genije čija se sloboda stvaralaštva i duha ne daju ukalupiti u definiciju. Lijepe žene, društveni prevrati, življenje života punim plućima, hedonizam i angažovanost nisu omele umjetnika da napravi 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige, 300 skulptura. Ne trpeći partijnost ni dogmu, ponajmanje zločine, ostao je doslijedni antifašista.

„Pablo Pikaso svoju privrženost antifašizmu pokazuje i radeći plakat za film Bitka na Neretvi Veljka Bulajića, odajući priznanje i dajući poetski pečat narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. Izložba Pabla Pikasa, 2016. godine u Herceg-Novom organizuje se u čast slobode koju su 28. oktobra 1944. godine osvojile partizanske jedinice na prilazima i ulicama našeg grada. Kao što je rečeno na početku, nema slučajnosti. Posveta slobodi. Neka ta posveta bude povod za otvaranje izložbe velikog Pabla Pikasa u gradu koji teži ljepoti i slobodi“, poručio je Koprivica.

U žiži zbirke predstavljene u Herceg-Novom nalaze se kompleti originalnih grafikakoji predstavljaju danas već prilično rijetko viđene i dostupne radove, svrstani u tri mape: „Dupla flauta“, „Fauna i flora sa Antiba“ i „Pikasovi crteži – Pol Elijar“.

Povodom izložbe u Herceg-Novom Živa Škodlar Vujić je zapisala: „Pablo Pikaso stvorio je jedan od najobimnijih grafičkih opusa, kojem možda nema premca među stvaraocima dvadesetog veka. U pojedinim periodima njegovog života, grafički zapisi u ploči ili litografski kamen nailaze gotovo u dnevničkom redosledu. Poznato je, da je kao nezaustavljiv stvaralac i kreator voleo da u danu menja I prelazi sa jedne tehnike na drugu – sa crtanja na slikanje, sa grafike ka oblikovanju predmeta I skulptura. Zna se da njegove ruke nikada nisu bile u mirovanju, čak je u društvu prijatelja, uz ručak ili večeru, igrajući, gotovo nesvesno, od slučajno nađenih predmeta ili papira, stvarao iznenađujuće male umetničke tvorevine. Umetnici takvog potenciala i originalnosti rijetko se rađaju; stoga ne čudi, da su Pablo Pikaso i njegov opus, stvaralaštvo, kao i njegov životni put još uvek predmet proučavanja istorčara umetnosti, pisaca i psihoanalitičara, te da izložbe njegovih radova privlače izuzetnu pažnju publike. Jednostavno – njegovi radovi još uvek uveseljavaju ljudsko oko i zrače energijom životne radosti“.

Izložba Pikasovih djela u našem gradu trajaće do 25. novembra. Pokrovitelj je Opština Herceg-Novi, a izvršni producent i inicijator Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo