grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Uklonjen grafit sa tvrđave Citadela

NAsCisCitad25092018Sa hercegnovske tvrđave Citadela (Mezzaluna) jutros je očišćen veliki grafit i natpis koje su tokom ljeta nesavjesni pojedinci oslikali na zidove ove mletačke utvrde koja je kulturno dobro grada.

Zahvaljujući saradnji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, nevladine organozacije Sinergija i Gradskog muzeja, angažovana je firma „Cryomont“ koja je za nešto više od sat uklonila oba natpisa. Sekratarijat je organizovao i finansirao čišćenje, na inicijativu Sinergije, a uz stručni nadzor konzervatora iz Gradskog muzeja.
Poruka akcije je jasna – očuvanje kulturnih dobara. Uličnu umjetnost treba podržati, ali samo onda kada je u skladu sa ovom porukom,  na primjerenim mjestima.
„U godini zaštite kulturnih dobara treba skrenuti pažnju svima da je kulturno dobro bogatstvo svih nas, te da ga sa odgovornošću i pažnjom moramo štititi i sanirati“, poručuje sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo. Kako dodaje, s tim ciljem je Sekretarijat raspisao likovni i literarni konkurs namijenjen učenicima starijih razreda osnovne  škole i srednjoškolcima, na temu “Kulturna baština Novog, spoj prošlosti i budućnosti”.

Akcija uklanjanja grafita sa Citadele trebalo bi da bude model za očuvanje kulturnih dobara, kaže je konzervator Goran Skrobanović, ističući zadovoljstvo što je posao urađen u saradnji lokalne uprave, ustanove kulture i nevladine organizacije. Kako kaže, nevladine organizacije su sjajan pokretač, imaju svježe ideje i treba nastaviti sa učvršćivanjem saradnje.
Skrobanović objašnjava da je posao čišćenja urađen neinvazivnom metodom, te da ga je izvela respektabilna firma. Pritisak je bio 4 bara, što je mnogo manje od 170 bara kakav je uobičajen za pjeskarenje. Na taj način je skinuta boja, a u isto vrijeme ostala patina, potpuno su sačuvani kamen i malter.
„Akcija je mala, ali dosta znači, jer želimo da prenesmo poruku da podržavamo umjetnost, ali ne na bilo kom mjestu. Na tvrđavama ili nekom drugom kulturnom dobru, treba da bude sve privremenog karaktera, odnosno montažno-demontažno, uklonjivo i da nije nešto što trajno obilježava kulturno dobro“, ističe osnivač NVO Sinergija, Vuk Čvoro. On je kreatorima grafita poručio da sljedeći put potraže adekvatno mjesto i legalan način za iscrtavanje murala, jer „nije svaki grafit ni umjetnik za svako mjesto“.
Čvoro podsjeća da je NVO Sinergija prošle godine na istom mjestu organizovala školu restauracije, tokom koje je ojačan zapadni dio tvrđave i makar privremeno spasen od daljeg urušavanja. Želja im je da nastave sa konsolidacijom utvrđenja. Raspoloženi su za saradnju sa opštinskim i državnim institucijama, kako bi se eventualno napravio projekat i apliciralo za sredstva kod međunarodnih fondacija, kako bi bilo moguće pristupiti  ozbiljnijim radovima na restauraciji Citadele.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo