grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Portugalska diva Dulse Ponteš na 14. GASF u Herceg Novom

naslovna gasf sastanakZvijezda ovogodišnjeg Guitar Art Summer Fest-a u Herceg Novom biće portugalska diva Dulse Ponteš, jedan od najznačajnijih svjetskih vokala.

Program 14.  izdanja GASF, koji će biti održan od 15. do 20.avgusta, potvrđen je na sastanku predsjednika Opštine Stevana Katića i sekretarke za kulturu i obrazovanje Ane Zambelić Pištalo sa osnivačem i direktorom festivala Boškom Radojkovićem. Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske Turističke organizacije, „Herceg Festa“ i Radio Herceg Novog kao generalnog medijskog pokrovitelja.

Dulse Ponteš je diva čijih devet albuma je prodato u više miliona primjeraka uz brojna kompilacijska izdanja, a publika širom svijeta je prepoznaje po nezaboravnoj  interpretaciji pjesme ''Canção do mar'' – koja je  najizvođenija portugalska pjesma svih vremena. Ponteš je sarađivala sa  Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom. Dobitnica je  mnogih međunarodnih nagrada,  “Amigo” za najboljeg izvođača latino muzike i međunarodne nagrade ''Tenco'', ali i  prestižnih  priznanja  ''Maria Carta'' i ''Microfono de oro''.

Pored Ponteš, učesnici 14. GASF biće: Quartet While my guitar gently weeps (Španija, Makedonija, Tunis), Daniel Casares (Španija), Pely Barna (Mađarska), grupa "Spona" (Srbija), Costas Cotsiolis (Grčka), Campbell Diamond (Australija), a u prigramu Gitarske Integracije 2 učestvovaće najbolji crnogorski studenti i učenici klasične gitare.   

Za sve programe Festivala na Trgu od muzike ulaz za publiku je slobodan,  jedino će za program na Kanli kuli biti organizovana prodaja karata.                                                                                               

Ostali sadržaji 14. GASF

dulse pontesUz glavni program, najavljene su brojne prateće aktivnosti. Herceg Novi Guitar Day predstavlja novi i originalni sadržaj koja planira da promoviše program festivala na različitim lokacijama u Herceg Novom, gdje bi u prirodnom okruženju kroz zabavne igre i instalaciju gitare visoke 10 metara stvorili jedan novi prepoznatljivi brend festivala i Herceg Novog.
Izložba Guitar Visual Art (15 – 20. avgust 2019, galerija „Sju Rajder“ – trg Belavista u Starom gradu) – pod nazivom 20 godina Guitar Art Festivala, retrospektivno će predstaviti najveća imena festivala u protekle dve decenije.  
Midnight Guitar Art Café Club: šest večeri muzičkog programa od 23.00 do 01.00 na donjoj ljetnoj bašti Gradske kafane i u bašti hotela Hunguest Sun Resort u Herceg Novom.
Majstorske radionice će se u sklopu dnevnih aktivnosti odvijati u Muzičkoj školi  prije podne (od 9 do 13 časova).
Sve ove aktivnosti, zahvaljujući sjajnim izvođačima, raznovrsnim postavkama, programima i dobroj organizaciji objedinjuju koncepciju Guitar Art Summer Fest-a, gradeći pojedinačni, ali i globalni edukativni, kulturni, medijski i psiho-socijalni značaj Festivala.
Guitar Art Summer Fest je profesionalna i stručna manifestacija koja okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola,  studenata, do njihovih profesora i vodećih svjetskih gitarista. Razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi, primarni su ciljevi ovog projekta.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo