grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Šćekićeve karikature kao izraz patriotske kritike

NasSkarika12082019U bašti Gradskoj muzeja Mirko Komnenović sinoć je održana izložba karikatura Gorana Šćekića, crnogorskog autora koji je do sada objavio preko 10 hiljada karikatura, uz održanih 16 samostalnih i 10 kolektivnih izložbi širom Evrope.

Šćekić je potvrdio da je velika čast po prvi put izlagati u Herceg Novom, ali i da nije bilo lako napraviti selekciju radova čiji akcenat neće biti na dnevno političkoj stvarnosti.
-Hirurški derem i režem svakoga ko napravi pogrešan potez, a pogotovo iz vladajućih partija. Ne ostajem dužan ni opozicionim liderima, kazao je Šćekić i naglasio ono što i njegova publika zna – kroz njegove radove uvijek je bio zaštićen integritet ličnosti i porodice, a opet, kroz satirični iskaz, autor jasno ukazuje na probleme i njihove uzroke.
Izložbu je otvorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, koja je istakla da, iako je politika sastavni dio naših života, u odabiru izloženih djela zaobiđena su ona koja se tiču dnevno političke stvarnosti, a akcenat stavljen na tradiconalni duh našeg naroda.

-Karikature koje gospodin Šćekić potpisuje će nas nasmijati, a vjerujem da bi se autor složio ako kažemo da misija tih crteža i tih poruka nije završena sa našim osmijesima. Pred nama su svjedočanstva vremena u kojem živimo, izražena bez negativnih emocija i kroz prizmu humora, a opet, jasno ukazujući na suštinu problema, i kao što sam autor kaže – sa ciljem da „zagriju, upozore i nasmiju“, kazala je Đurović i istakla da će Opština Herceg Novi zajedno sa Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje, kao i Gradskim muzejom Mirko Komnenović, uvijek biti dobar domaćin izložbama karikatura Gorana Šćekića i u godinama pred nama.
Publici se obratila i Slavica Božović, direktorica Gradskog muzeja Mirko Komnenović, a izložbi je prisustvovala i Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo.
Goran Šćekić je rođen 1. januara 1963. godine u Beranama. Živi i radi u Podgorici. Karikaturom je počeo da se bavi 1992. godine, kada prvu karikaturu objavljuje u tada jedinom dnevnom listu “Pobjeda”. Od tada ga zapažaju urednici mnogih medija u Cnoj Gori i Srbiji, pa se njegovi radovi pojavljuju u brojnim listovima i časopisima. Zahvaljujući internetu, postaje poznat i u dijaspori. U 2001. i 2007. godine dobija nagrade Udruženja novinara Crne Gore. 2016. godine dobija prestižnu nagradu Dana oslobođenja Berana.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo