grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Najavljen OMOF: Tinejdžeri iz Boke nastupaju u operi

NAs20082019KO“Svake godine želimo da Operosa Montenegro Opera Festival bude bolji od prethodnog i da uvijek donesemo i uvedemo neki novi element priče i na taj način približimo operu svim generacijama.

Ove godine veliki dio programa čini lokalna zajednica zajedno sa našim internacionalnim gostima iz cijele Evrope”, saopšteno je nakon konferencije za novinare Operosa Montenegro Opera Festivala.
Ove godine u Herceg Novom će svjetsku premijeru imati opera koja je rađena u saradnji sa nekim od najboljih svjetskih operskih kuća i festivala “Be my Superstar - savremena tragedija”, koja će biti izvedena 21. i 22. avgusta u Dvorani Park.  U ovoj operi učestvovaće 40 bokeljskih tinejdžera, učenici muzičke škole iz Podgorice, crnogorski mladi talenti i već iskusni umjetnici.
Na ovaj način Operosa otvara novo poglavlje u saradnji s lokalnim obrazovnim institucijama i školama kroz Operosa Community program. Cilj je da unesu lokalni talenat u festivalske aktivnosti i promovišu potencijal koji ovi mladi ljudi posjeduju. Smatraju da je to dobar način da se ova vrsta umjetnosti približi mlađim generacijama i da se na taj način ispriča priča koja je jedna od glavnih tema svih tinejdžera - vršnjačko nasilje.
Članovi umjetničkog tima Operose pozdravili su prisutne, iskazali zadovoljstvo što su ponovo u Herceg Novom i imaju mogućnost da kreiraju jedinstveni performans na tvrđavi kao što je Kanli Kula. Ketrin Hetaja istakla je da već 13 godina Operosa promoviše mlade umjetnike i da je posebno zadovoljstvo što je veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i ove godine učestvuje na festivalu u Herceg Novom.
Cijela opera rađena je sa renomiranim operskim kućama i festivalima, a u Herceg Novom biće po prvi put izvedena i to je nešto što publika u Crnoj Gori do sada nije imala prilike da vidi. U pitanju je interaktivna opera koja uključuje i samu publiku u predstavu, da bi na što bolji način približila problem vršnjačkog nasilja, ali i operu kao takvu.

Opština Herceg Novi ove godine pruža posebnu podršku Operosa Festivalu jer su uključeni i mladi talenti u operi o vršnjačkom nasilju, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo. Kako je dodala, Operosa projekat predstavlja bitnu osnovu za razvijanje dalje međunarodne saradnje, što je veoma značajno za opštinu Herceg Novi.

”Kao specifična manifestacija u Crnoj Gori i regionu, Operosa festival promovišući klasičnu muziku sa fokusom na mlade talente na najljepši način promoviše i Herceg Novi, pružajući priliku svim ljubiteljima klasične muzike, da svoja omiljena djela dožive u sasvim drugačijem i jedinstvenom ambijentu, na scenama tvrđava i Starog grada”, istakla je Kristina Milatović u ime Turističke organizacije Herceg Novi, koja je takođe pokrovitelj Festivala.

Rediteljka moderne opere ”Be My Superstar”, Aleksandra Lakroa kazala je da ona, kao reditelj i scenograf nastoji da radi na novim odnosima između pevača, muzičara, izvođača i publike. Razmišljajući o tome kako da nove opere koje kreira poveže sa životima svih ljudi, stvorila ke imerzivnu operu o nasilju prema dobi od 14 i više godina u saradnji sa kompozitorom Šimonom Vosečekom i timom umetnika koje su sreli kroz mrezu ENOA.

Prisutnima se obratila i Dragana Bećirović u ime kompanija OHM Mamula i Luštica Bay, koja je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što već godinama podržavaju Operosa festival i na taj način jačaju kulturnu scenu Crne Gore.

Veče kamerne muzike biće održano na tvrđavi Forte Mare 23. avgusta od 21h. Tokom ovog događaja biće izvedeni najljepši zvuci kamerne muzike: Vivaldi, Rossini, Bizet, ali i neke od najljepših pesama Vaska Pope, Jovana Jovanovića Zmaja i Miloša Crnjanskog, koje je mladi kompozitor Jug Marković pretočio u muziku.

Ovogodišnji Operosa Festival završiće Mendelsonovim ”Snom ljetnje noći” koji će dočarati vokalne solistkinje Milica Lalošević iz Kotora i Vesna Đurković iz Zrenjanina, hor učenika Muzičke škole iz Podgorice i Operosa Montenegro Orkestar. Na tvrđavi Kanli Kula 24. avgusta od 21h, snovi će postati stvarnost uz čarobne Mendelsonove zvuke i jedan od najljepših pogleda na Jadranu. Ulaz na ovaj događaj biće slobodan za mlađe od 18 godina.

Takođe, prije početka opere ”San ljetnje noći” već tradicionalno na Kanli Kuli biće priređen VIP koktel za naše sponzore i partnere, diplomate, ambasadore, visoke predstavnike i ministre Crne Gore, biznismene i lokalne i internacionalne prijatelje Operose, kako bi prije početka mogli da se upoznaju, druže i uživaju u divnom pogledu. Podrška ovogodišnjem Operosa Montenegro Opera Festivalu, pored Opštine Herceg Novi i lokalne Turističke organizacije, su: Luštica Bay, Mamula, Gibson Dunn, UNDP Crna Gora, OTP Banka Crne Gore, Vinska Akademija Crne Gore, Nacionalno udruženje someliera Crne Gore, vinarija Priča, kao i hotel Palmon Bay.

U Operosi su posebno ponosni što kvalitet rada na neki način potvrđuje i činjenica da svake godine festival prati više medija iz cijelog svijeta, a ove godine ugostiće novinarku Claire Jackson koja piše za renomirane svjetske magazine kao što su BBC Music magazine, Big Issue, Opera Now, Country Life i Pianist.

Karte za festival se mogu kupiti na Tobacco S Press trafikama i online preko Gigstix platforme:http://www.operosa.org/sr/festival/kupite-karte

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo