grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

OMOF: Bajka za mlade očarala prisutne na Kanli Kuli

NAs26082019OperosaPremijerom muzičko-scenskog performansa ”San ljetnje noći”  Mendelsona, na kome su mjesec dana radili talentovani umjetnici najvećim dijelom iz Crne Gore, završen je ovogodišnji Operosa Montenegro Opera Festival. Ovom bajkom, po Šekspirovom djelu, zaokružen je festival koji je ove godine okrenut mladima - promociji crnogorskih talenata i edukaciji publike.

Osnivač Operose i umjetnički direktor Ketrin Hataja poželjela je dobrodošlicu prisutnima i najavila predsjednika Opštine Stevana Katića koji je izrazio posebno zadovoljstvo što ima čast da otvori događaj.
“Operosa Montenegro Opera Festival nam u ljetnjim noćima donosi umjetnost koja ima moć da, kao najljepši san, ozari duh i obogati nas na jedinstven način.
Djelo u kojem ćemo večeras uživati, „San ljetne noći“ izdvaja se od drugih Šekspirovih tekstova na sličan način kao što se Operosa festival razlikuje od svega što u Crnoj Gori imate priliku da vidite – odstupa od onoga na šta smo navikli, uspijeva da nas nanovo iznenadi, obraduje i edukuje o modernim smjerovima i stilovima u ovoj složenoj umjetnosti.
Ovogodišnje izdanje festivala izdvaja se i jednim novim aspektom – uključivanje lokalne zajednice, i to mladih ljudi iz našeg grada u kreiranje opere“, kazao je Katić.
Od ove godine Operosa otvara novo poglavlje u saradnji s lokalnim obrazovnim institucijama i školama kroz program ”Operosa Community”. Shodno tome, u ovogodišnji festival uključeno je 20 bokeljskih tinejdžera, učenici muzičke škole iz Podgorice, crnogorski mladi talenti, Operosa Montenegro Orkestar i već iskusni umetnici.
Milica Lalošević, Vesna Đurković, Vladimir Vučković briljirali su na sceni, dok je fenomenalni mladi puk Dragan Sekulić narativno uvodio u priču prisutne.

Kako je Operosa od strane UNDP Montenegro imenovana za zeleni festiva u okviru projekta “Niskokarbonski turizam”, publika je imala priliku i da se slika na zelenom tepihu na ulazu na Kanli Kulu.

Operosa festival ove godine može da se pohvali sa premijerama dvije opere izuzetno važne za mlade ljude - edukativna opera o vršnjačkom nasilju ”Be My Superstar” u saradnji sa LOD muzičkim teatrom iz Belgije i ”San ljetnje noći” koji promoviše mlade crnogorske talente.

Tokom Večeri kamerne muzike tvrđava Forte Mare sijala je u najlepšem sjaju, zahvaljujući mladim umjetnicima klasične muzike. Mladi kompozor Jug Marković imao je priliku da predstavi svoje kompozicije inspirisane pjesmama domaćih poetičara. Mlade operske pjevačice Jana Cvetković i Milena Damjanović predstavile su svoj talenat u najboljem svijetlu, a uz podršku maestralnog gudačkog kvarteta Operosa strings.

Operosa festival za sledeću godinu već najavljuje veliku premijeru opere ”Rigoleto”, u punom vokalno-orkestarskom sastavu i sa internacionalnim imena. Obećavaju performans za pamćenje, čije pripreme počinju već kroz nekoliko dana.  Svi lokalni umjetnici mogu pratiti datume audicija na Operosa društvenim mrežama.

ама.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo