logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Alarmantno stanje zbog požara na Luštici i Vidovom vrhu: Angažovani svi kapaciteti bokeljskih opština, brojni dobrovoljci, stigla i međunarodna pomoć

  • srijeda, 19 jul 2017 14:49

NAsPoz19072017Požari na poluostrvu Luštica ne jenjavaju od subote. Najkritičnije stanje je na području rta Veslo, sela Begovići, u Krašićima i Đuraševićima, kao i na potezu iznad Zabrđa i od Obosnika.

Vatrogasci službi spasavanja Herceg Novog, Kotora i Tivta i DVD iz Krtola i Perasta bore se sa vatrenom stihijom dan i noć, a u tome im pomažu kolege iz drugih opština, pripadnici Vojske Crne Gore, mještani i brojni dobrovoljci. Požar gase i letilice Ministarstva unutrašnjih poslova – Direkcije za vanredne situacije, a juče je na tivatski aerodrom stigao i ukrajinski protivpožarni avion AN 32P koji od jutros djeluje na najrizičnijim tačkama.

Danas oko podne je na tivatski aerodrom sletio švajcarski višenamjenski helikopter Super puma, čiji je kapacitet dvije hiljade litara vode i biće operativan tokom dana.

Sa prostora zahvaćenog požarom evakuisano je stanovništvo i povrijeđenih nije bilo. Samo se hercegnovskog dijela Luštice do Gradske luke prevezeno je stotinjak ljudi, za koje Opština nastoji da obezbijedi privremeni smještaj.

Plameni jezici bili su i na nekoliko stotina metara od kuća, te su svi mještani upozoreni da budu u pripravnosti zbog moguće evakuacije, kao i na “prvu pomoć” koju sebi i drugima mogu da pruže zbog eventualnog otežanog disanja od dima. Nadljudskim naporima vatrogasaca kuće su spašene.

Na terenu su tokom svih prethodnih dana bili i predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

Na apel Opštine Herceg Novi da se građani i privrednici aktivno uključe u akciju gašenja požara, odazvali su se brojni doborovoljci. Uz mještane, njih preko 50 pomoglo je u gašenju požara na Luštici, a još najmanje toliko ih je prijavljeno.

Danas je i jedna petočlana ekipa iz Obrenovca krenula ka Herceg Novom, gdje bi trebalo da stignu za 4–5 sati.

Predsjednik Katić i potpredsjednik Konjević istakli su da su naši vatrogasci i svi koji im pomažu istinski heroji, koji su pokazali spremnost i hrabnost da budu u prvim redovima i brane Lušticu.

Kako je sinoć najavljeno iz Direktorata za vanredne situacije, na osnovu zahtjeva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, u najavi su još helikopter MI 17, kapaciteta 2000 litara vode, iz Bugarske i protivpožarni avion Air Tractor, kapaciteta 3000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni narednih dana.

MUP se zahvalio na podršci koju su, u kritičnim trenutcima, iskazale Srbija i Bosna i Hercegovina.

Požari bukte širom Herceg Novog

Tokom jučerašnjeg dana izbio je i požar iznad iznad Sutorine, koji se kreće iznad sela Maltam, ispod crkve Lazarica i prema Ravnom brijegu.

Na teren su odmah izašli vatrogasci i mještani, preduzetnici uputili cistijerne, a u pomoć su pritekli vatrogasci iz DVD Lastva i Trebinja. Cijelu noć su gasili vatru na nepristupačnom terenu, i za sada uspjeli da je zadrže dalje od kuća i imanja.

Za dobovoljce koji žele da pomognu u borbi protiv vatrene stihije u zaleđu Herceg Novog organizovan je autobus koji danas u 15 časova kreće sa kružnog toka u Meljinama. U toku dana će biti organizovano još polazaka u zavisnosti od potreba i situacije na terenu. Od opreme je potrebno ponijeti duge pantalone, zatvorenu obuću i bilo kakvu zaštitnu masku.

Kako je kazao predsjednik Opštine Stevan Katić, zatražena je i pomoć vatrogasaca iz Konavala, koji su, kako je kazao, spremni da reaguju po pozivu i u pripravnosti su.

Proteklog dana izbila su još dva požara koja su srećom brzo ugašena– u Sasovićima i u Bijeloj, iznad Dečjeg doma. Oba su vjerovatno prouzrokovana ljudskim nemarom i nepažnjom.

Iz Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi još jednom apeluju na sve građane da obrate maksimalnu pažnju, ne pale vatru na otvorenom i podrže sve one koji se bore da sačuvaju naš grad.

Podsjećamo, svi ljudi dobre volje koji mogu da pomognu u gašenju požara na Luštici ili na drugim lokacijama u Herceg Novom neka se jave Call centru Opštine Herceg Novi, na broj 19800 gdje će dobiti detaljna uputstva. Prevoz, hrana i piće su za sve obezbijeđeni.