grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Обиљежен Дан побједе над фашизмом на споменику Безметковић

Nas09052019Дан побједе над фашизмом у Херцег Новом је обиљежен полагањем цвијећа на споменик Безметковић на Савини. У име Општине Херцег Нови вијенац су положили предсједник Стеван Катић, одборница Скупштине општине Тамара Вујовић и секретар за друштвене дјелатности и спорт Дарко Класић.

Почаст палим борцима одали су конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчинович, чланови Удружења бораца НОР-а 1941-1945, ОО Демократе Херцег Нови, Матица Боке, чланови породица палих бораца и представници руских насељеника у Боки Которској.
Присутнима су се обратили предсједник општинског одбора Удружења бораца НОР-а 1941.-1945. Михаило Килибарда и секретар Дарко Класић, који су честитали Дан побједе над фашизмом и коначног ослобођења Југославије од фашистичке окупације.
Класић је подсјетио на историјске чињенице о Другом свјетском рату, народноослободилачкој борби народа и народности Југославије и антифашистичкој традицији.
Килибарда је, поздравивши присутне, између осталог истакао потребу и значај  постављања спомен обиљежја народним херојима Мирку Матковићу и генералу Глигу Мандићу.

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. Тај важан догађај обиљежава се широм Европе одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима. Данашњи дан је и Дан Европе, датум сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси