28102023SvecanostHNПоводом 28. октобра, Дана општине Херцег Нови и 79 година од ослобођења града данас је у Дворани “Парк” одржана свечана сједница Скупштине општине. Како традиција налаже, сједници је претходило полагање вијенаца код Сат куле, манастира Савина, а потом и на споменик Безметковић.

Челници Општине Херцег Нови у пратњи одборника, чланови УБНОР ХН и Војске Црне Горе, на тај начин одали су почаст свим борцима који су 28. октобра 1944. године, учествовали у борби за град.
Свечана сједница Скупштине почела је минутом ћутања којом је одата почаст страдалим родољубима, невиним жртвама, свим онима који су дали животе за слободу отаџбине и недавно преминулим истакнутим Новљанима Босиљки Пушић, Петру Поробићу и Војиславу Воју Килибарди.
“Наша је жеља и обавеза да никад не заборавимо оне који су дали живот за нашу слободу и тиме омогућили нама и нашим потомцима слободан и достојанствен живот. Оно што је такође наша обавеза јесте да наш град унаприједимо и учинимо га лијепим мјестом за живот како наших суграђана, тако и оних који у њему бораве привремено, што сматрам да смо у претходном периоду и урадили,” саопштио је предсједник Скупштине општине Иван Отовић на почетку сједнице.
Међу таквим пројектима који Херцег Нови чине бољим мјестом за живот посебно је истакао унапређење комуналне инфраструктуре, изградњу нове аутобуске станице и изградњу водоводне мреже на Луштици.
Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић је свим грађанкама и грађанима честитао Дан ослобођења града и истакао да је Херцег Нови “ухватио ритам обнављања, модернизације, изградње и враћања на ону позицију коју је некада имао и коју заслужује”. Поручио је да је пред градом изазован период у којем ће бити посвећени рјешавању горућих проблема.
“Један од најзначајнијих, када говоримо о инфраструктури, је изградња локалне обилазнице, којом стварамо услове да саобраћајна гужва, посебно изражена током љетних мјесеци, буде прошлост. У току је израда пројектне документације након чега очекујем да врло брзо почне и градња трасе од Суторине до Зеленике, вриједне око 25 милиона. Тиме не заокружујемо цјелину и зато планирамо да наредне године буде настављено пројектовање локалне обилазнице око херцегновске ривијере која ће ићи трасом од Пода до границе са општином Котор”, казао је Катић.
Напоменуо је да је ријеч о изузетно значајном и вриједном пројекту који ће омогућити нормално функционисање града, док се чека трајно рјешење које планира држава, а то је изградња Јадранско - јонског аутопута и брзих цести.
“Позитивни трендови настављају се и у нашој најзначајнијој привредној грани - туризму. Добра посјета забиљежена је током цијеле године, а посебно радује чињеница да нам сезона траје све дуже. Повољан инвестициони и развојни моменат у граду препознали су инвеститори који су заинтересовани за улагање у изградњу хотелских капацитета. Аранжмани са страним агенцијама потврђују да је Херцег Нови постао интересантан и у пред и постсезони, тако да је попуњеност сада добра не три, него девет мјесеци”, додао је Катић.
Ипак, поред ових многобројних позитивних трендова, протеклу годину за Херцег Нови је обиљежила велика борба за рјешавање проблема који су наслијеђени из претходног периода, а која се тичу болнице Мељине, Института „Др Симо Милошевић“ и Вектра Боке.
“Све су то питања од виталног значаја која хитно треба рјешавати, за што смо слали ургенције, иницирали састанке и предлагали рјешења, али до сада нисмо задовољни динамиком рјешавања ових проблема ниједне Владе до данас. Зато, од нове Владе очекујем да се што хитније позабави проналаском конкретних рјешења и заиста почне дјеловати јер нећемо имати превише стрпљења зато што Херцег Нови више нема времена да чека”, поручио је предсједник Општине.

Због ових изазова и апела је још значајније што је након дужег времена Херцег Нови посјетио и предсједник државе, Јаков Милатовић. Милатовић је у свом обраћању истакао да за Херцег Нови слобода није дошла у једном дану већ је, како је додао, у ратним годинама које су претходиле, кована јунаштвом и прегалаштвом хероја ових крајева, у славној антифашистичкој борби.
“Ваља подсјетити да је овдје рођен чувени Орјенски батаљон чију ратну славу су широм некадашње Југославије проносили бројни Бокељи, попут Мирка Матковића, Николе Ђурковића, Даша Павичића, Илије Кишића и многих других, остављајући иза себе непролазно дјело за будућа покољења и потврђујући непокорност као дио слободарског кода нашег народа. Нека им је вјечна слава и хвала”, поручио је предсједник Милатовић у обраћању присутнима.
Према ријечима предсједника Црне Горе, пред локалном и државном влашћу је низ важних задатака које је неопходно реализовати како би се креирао и остварио динамичан инвестициони циклус, унаприједила постојећа инфраструктура и отворила нова радна мјеста.
Октобарске награде, највећа признања града за изузетне резултате у раду и стваралаштву додијељене су проф. др Вукашину Михајловићу и професорици Босиљки Боки Пушић, док је Повељу града и статус почасног грађанина добио најбољи свјетски тенисер, Новак Ђоковић.
Дјеца Херцег Новог, њих 85, из Дјечијег хора Цвркутићи, хорова основних школа "Дашо Павичић", "Илија Кишић", "Милан Вуковић" и "Орјенски батаљон" поклонило је свом граду пјесму и видео спот "Херцег међу градовима", који је премијерно изведен на свечаној сједници.
У оквиру богатог прогама прославе Дана ослобођења на платоу испред зграде Општине уприличена је и изложба олд тајмера, као и незаобилазни дефиле мажоретки и Градске музике.