logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Министар Пејовић у радној посјети Херцег - Новом: Значајан напредак у кориштењу европских фондова

NasAleksanPej28032017Општина Херцег Нови је у последње двије године значајно унаприједила капацитете за бављење европским фондовима и на тај начин осигурала додатних готово милион еура за разне активноти из домена европских послова, оцијењено је током састанка министра европских послова Александра Андрије Пејовића с потпредсједником Општине Херцег – Нови Драганом Јанковићем.

Тако је, кроз програм који Црна Гора има с Босном и Херцеговином и Хрватском, Херцег Нови повукао пола милиона еура за два значајна пројекта унапређења туристичке понуде на Канли кули кроз 3Д визуелизацију и најновије музејске технологије, као и  изградњу авантуристичког парка на Орјену.
Поред тога, кроз програм Европа за грађане, Херцег Нови је обезбиједио готово 400 хиљада еура за пројектне акивности повезивања с другим европским градовима, разне семинаре, међународне форуме и јавне кампање за теме од значаја за грађане.
Министар Пејовић је исказао задовољство што је изградњом капацитета за бављење европским фондовима, Херцег Нови успио привући и средства других донатора, попут УНДП-ја и Јапанске амбасаде.
MinPej2Министар је поручио да су, у наредном седмогодишњем периоду, прилике за прекогранично и трансанционално повезивање Општине Херцег-Нови с регионалним и европским партнерима бројне, и посебно указао на могућности које се пружају у оквиру програма с Италијом и Албанијом гдје је на располагању 25 милиона еура и будућим програмима као што су Дунавски и Јадранско – Јонски.
Потпредсједник Општине Драган Јанковић је истакао да је ангажовање локалних заједница мотив више за активнију улогу локалних структура и становништва. Истакао је важност јачања капацитета, како за припрему успјешних пројеката и аплицирање на позиве у оквиру претприступних фондова, тако и за њихову успјешну реализацију. Поручио је да активна локална управа представља оквир за убрзање интеграције чији је превасходни циљ смањивање постојећих разлика, повећање нивоа развијености прекограничних региона, као и унапређивање свеукупних културних, социјалних, еколошких, образовних, зравствених и научних перспектива међу локалним и регионалним заједницама.
MinPej3На састанку с потпредсједником Општине Драганом Јанковићем, такође је било ријечи о улози локалних самоуправа у процесу приступања и припреми за будуће чланство у ЕУ. Министар Пејовић је посебно указао на улогу локалних самоуправа и обавеза општине Херцег Нови у дијелу спровођење обавеза из поглавља 27. Животна средина, које представља једну од најзахтјевнијих политика Европске уније у процесу приступних
преговора.