logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Постројење за пречишћавање отпадних вода и колектор Игало-Мељине пуштени у тестни рад

NasKol04052017Постројење за пречишћавање отпадних вода и колектор од Игала до Мељина профункционисали су, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Општини Херцег Нови.

Ради се о тестној фази, али колектор већ сакупља отпадне воде које се обрађују у постројењу, објаснио је потпредсједник Општине Драган Јанковић.

Циљ је да се у овом периоду рад колектора и постројења тестира и отклоне сви могући недостаци пред шпиц туристичке сезоне, када ће у граду бити и до троструко више људи. Спајањем колектора на постројење у насељу Немила рјешава се проблем изливања отпадних вода у море и непријатних мириса.

Јанковић је подсјетио да је посао на овом пројекту почео још 2012. године, а потом је из различитих разлога продужаван рок за завршетак радова.

Исказао је задовољство што напокон, након пет година, може грађанима да саопшти да је завршен грађевинско-технички дио посла на поменутој дионици и постројењу.

Преостали, мањи дио посла на прикључцима и тестирању на остатку ривијере биће завршен након сезоне, када ће и воде из тог дијела система бити третиране у постројењу и тако ријешен проблем комуналних отпадних вода дуж херцегновске обале.

У исто вријеме, изводе се радови на асфалтирању дијела магистрале кроз Зеленику, а услиједиће и асфалтирање у Бијелој, Ђеновићима и Баошићима, те ће у наредним данима бити отклоњени проблеми који су значајно оптерећивали наше мјештане и госте, рекао је Јанковић.

Савјетник предсједника Младен Кадић истакао је да су током протекла четири мјесеца уложени велики напори да се послови на овом пројекту уведу у завршни дио.

-   Овај пројекат је фрустрирао цијели град и грађане, и велики је успјех да су коначно увезани извођач и надзор и тако се дошло до тестне фазе, рекао је Кадић.

Објаснио је да током тестирања треба очекивати ситуације које се не могу предвидјети. Управо због тога постоји ова фаза и екипе су потпуно спремне да реагују на најбржи могући начин, да не трпи ни систем ни град.

Интензивна припрема града за туристичку сезону

Секретар за комуналне дјелатности и екологију Илија Пеулић истакао је да су поменути неке од бројних активности градских служби у сусрет туристичкој сезони.

Све новске комуналне службе опремљене и екипе интензивно раде, како би кључни послови били завшени у што скоријем року.

Херцег Нови ни овог љета неће имати рестрикције воде, током чишћења тунела Плат стање ће бити много уредније него протеклих година, а до фебруара следеће године можемо очекивати и пун доток воде из система регионалног водовода, чиме ће бити коначно закључена прича о проблемима са водоснабдијевањем града, рекао је Пеулић.

Информисао је да је предузеће „Чистоћа“ спремно за појачани рад током туристичке сезоне, са новом и сервисираном старом опремом.

У предузећу „Комунално-стамбено“ доминантне су активности на уређењу зеленила и постављању нове јавне расвјете. У току је постављање расвјете на траси Змијице – Кумбор уз магистралу, а већ су одрађене дионице на Савини, у Баошићима, на Подима, на Шиштету, у Бајковини, у селима Врбањ , Жвиње, Убли...

-   Дајемо све од себе и имаћемо једну, што се тиче комуналних дјелатности, јако успјешну сезону, поручио је Пеулић.