logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Национални празник Краљевине Норвешке прослављен у Херцег-Новом: Дан уставности и празник пријатељства два народа

NasNorDU18052017Дан уставности Краљевине Норвешке прослављен је јуче и у Херцег-Новом. Бројни Норвежани који бораве у нашем граду дефиловали су кроз Игало са Градском музиком, мажореткама, фолклорашима КУД-а „Игало“ и мјештанима, а потом је у атријуму Института „Др Симо Милошевић“ приређен свечани програм.

Испред града домаћина празник је честитао потпредсједник Општине Драган Јанковић. Како је рекао, Црна Гора и Норвешка већ дуги низ година, његују пријатељство и добре односе мотивисани историјским, културним и привредним интересима. Два народа гаје посебне везе, што се огледа у конкретним облицима сарадње на бројним пољима.

Норвешка и Црна Гора стално размјењују искуства. Програми сарадње се шире, везе земаља постају тјешње. Градови постају пријатељи и побратими, међу породицама његују пријатељства и преносе сјећања. Хвала бројним норвешким пријатељима који нам несебично помажу и дају допринос нашим настојањима да пратимо савремене трендове развоја како у технолошким областима, тако и у комуналним дјелатностима, социјалној сфери, образовној, заштити животне средине и сличнима – казао је Јанковић.

Секретарка амбасаде Норвешке у Београду, Мари Нурму Лусе истакла је да се, осим Дана уставности, на овај дан обиљежава и пријатељство двију земаља Норвешке и Црне Горе.

“Наше пријатељство се не односи само на новије вријеме и није толико блиско само зато што Норвежани долазе у Игало да уживају у црногорској клими, природи, храни и гостопримству. Веза између наших земаља траје још од давне 1893. год. Тада је Хенрик Ангел, по задатку Књаза Николе, дошао у Црну Гору и отворио прву школу скијања. Чак се сматра да је он оснивач скијања у Црној Гори”, подсјетила је Лусе.

Главна норвешка сестра Ингер Солвеиг Хансен казала је да је велико задовољство прославити 17. мај са пријатељима у Игалу, ван своје домовине по 41. пут.

У име Института Игало присутне је поздравио извршни директор Института, Зоран Бошњак. Како је рекао, организацијом данашњег програма, потрудили су се дочарају атмосферу празничног дана у Норвешкој.

Истакао је да норвешки програм у Игалу траје већ 41 годину.

Ове године навршава се 41 година сарадње између наше двије земље. Цијеним да сте управо ви и ваша данашња енергија, доказ да је ријеч о више него успјешној сарадњи - поручио је Бошњак.