logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Уручене захвалнице заслужнима за гашење пожара на Луштици

NAS04082017222222Предсједник и потпредсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и Милош Коњевић уручили су синоћ плакете и захвалнице заслужним привредницима, колективима и грађанима, који су помогли у гашењу пожара и евакуацији становништва на полуострву Луштица.

Припадницима Служби заштите, добровољних друштава, државних снага, пријатељима из других градова, али и бројним предузетницима и појединцима који су добровољно учествовали, обратио се предсједник Катић, а у знак захвалности и пажње су им додијељене плакете и захвалнице.

Катић је захвалио свим пријатељима, хуманим људима који су у периоду од 10 дана уложили надљудске напоре како би санирали елементарну непогоду која је задесила Херцег-Нови.

-Мислим да смо сви заједно били на врхунском нивоу, показали се као професионалци у свом послу и посао завршили онако како је требало да се заврши. Припадници Служби заштите, добровољачка друштва и појединци, колеге из сусједних градова и привредници, показали сте се у моменту када је хуманост била потребна. Хвала вам на доприносу који сте дали појединачно, показали сте се као прави људи, као прави Новљани који се боре за свој град и своје мјесто, поручио је Катић.

NasSK04082017Плакете за изузетан труд и залагање током гашења пожара који је захватио територију наше општине предсједник је уручио Службама заштите Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Пљевља, Ластва-Требиње, Конавле, аеродром Тиват, добровољним ватрогасним друштвима Кртоли, Пераст и Бијела, као и Војсци Црне Горе и Директорату за ванредне ситуације.

Након уручених плакета, потпредсједник Коњевић је уручио захвалнице за 39 колектива који су пружили несебичну помоћ у гашењу пожара. Захвалнице су подијељене и за преко 50 добровољаца који су одмах прискочили у помоћ да одбране свој град.

Синоћња додјела захвалница и плакета била је прилика за указати и на један хумани, локал-патриотски и пријатељски чин наше суграђанке и Канађанке, Џенифер Бендајан. Она је, поред учешћа у гашењу пожара, Служби заштите и спасавања Херцег Нови донирала опрему у вриједности од 2000 еура.

Како је казала, њен чин није ништа већи од било код другог. Помогла је, не зато што је морала, већ зато што је жељела помоћи житељима и суграђанима на Луштици. Она је подсјетила на дане када су пожари тек почели.

-У почетку су осјећаји били помијешани, од туге и љутње због ватре која је захватила Луштицу, до поноса када сам видјела своје суграђане који су били на терену. Показали смо да можемо, а овим путем позивам све наше суграђане да помогну и у будућим хуманитарним акцијама. Имамо заиста лијеп град и хумане грађане и морамо подржавати једни друге, поручила је Бендајан.

Општина Херцег Нови ће свим ватрогасцима Службе заштите и спасавања Херцег Нови исплатити прековремени рад, уз додатних 200 еура по ватрогасцу за несебичан рад. Свим приватницима који су помогли у гашењу пожара на Луштици, Општина Херцег-Нови ће надокандити штету уколико су је претрпјели.

Свим добровољцима и колективима који нису били у могућности синоћ присуствовати додјели захвалница и плакета, Општина Херцег-Нови ће уручити у наредним данима.