logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Протестни скуп поводом изглашавања Закона о уређењу простора и изградњи објеката

  • уторак, 26 септембар 2017 10:13

NasProtest25092017На протестном скупу, у организацији руководства Општине Херцег Нови, који је јуче, 25.09.2017. године, одржан са грађанима, уз присуство представника инжењерске коморе, инвеститора, невладиног сектора и угледних интелектуалаца говорили су предсједник општине Стеван Катић, потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Коњевић, предсједник Скупштине општине Милош Биговић и одборник у локланом парламенту Драган Шимрак. Скупу се обратила и представница Инжењерске коморе Црне Горе Оливера Доклестић.

Повод организовања овог протестног скупа је апел свим државним органима, Влади и Парламенту да се не изгласа монструоузни Закон о уређењу простора и изградњи објеката. 

На скупу се чуло да се давање подршке оваквом предлогу закона управљање простором покушава централизовати и ставити под контролу једног центра и једне партије.То ће резултирати огромним штетним посљедицама по укупно црногорско друштво, а посебно у приморској области.Оцијењено је да је предложени закон у супротности са Уставом, као и са Европском повељом о локалној самоуправи и Конвенцијом о заштити основних људских права и слобода.

Prot25092017На скупу се такође чуло да се овим законом укидају сва локална планска документа.На тај начин се из процеса одлучивања о судбини једног простора директно искључују сви они који су становници тога простора и који би морали да дају свој суд о начину на који ће се тај простор развијати.

Предсједник  Општине Стеван Катић оцијенио је да се усвајањем овог закона црногорске општине враћају у 1948 годину.Предлагањем оваквог закона општине једноставно постају мјесне заједнице. Ово је преседан да држава себи може да да за право да противно Европској повељи о локалној самоуправи и потреби што шире децентрализације, овакву једну ствар централизује.То директно утиче на све наше развојне планове,  рекао је Катић.