logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Замјеник амбасадора Шведске у посјети Општини Херцег Нови: Потребно унаприједити сарадњу

Vern-KatićЗамјеник амбасадора Шведске за Црну Гору Јоаким Верн састао се јуче поподне са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем и сарадницима.
Сусрет је био прилика за разговор о начинима за јачање сарадње, посебно у области културе и туризма.


Значајан корак направљен је организацијом Дана нордијског филма, који су дио програма Октобарских дана посвећених празнику града. Констатовано је да је добро и пожељно да оваквих пројеката буде више.
Како је казао Верн, интерес амбасаде Шведске је већа присутност и потребни су им поуздани партнери у Црној Гори. С тим у вези, веома га радује да је град Херцег Нови показао отвореност за сарадњу, вјерује да је ово само почетак и веома радо ће поново посјетити нашу општину.
Предсједник Катић је истакао да је на нивоу државе овог љета евидентиран повећан број туриста из нордијских земаља, те да је жеља да се овакав тренд настави, као и да Херцег Нови буде додатно препознат као потенцијална дестинација.
Такође, информисао је замјеника шведског амбасадора о јакој вези која постоји између нашег града и Краљевине Норвешке, побратуимству са Левангером, те програму који та земља реализује са Институтом „Др Симо Милошевић“. Истакао је да оваква сарадња може служити као добар примјер за повезивање са неким од градова у Шведској, са чим се и Верн сагласио.
Предсједник је упознао Верна са чињеницом да је у нашем граду живио Нобеловац Иво Андрић и да Општина има озбиљну намјеру да његову кућу на прави начин валоризује. У том дијелу, од значајне помоћи били би контакти са Фондацијом Нобел чије је сједиште у Штокхолму, а у чему ће амбасада Шведске радо помоћи.
Након састанка у Кабинету предсједника, Верн је присуствовао отварању Дана нордијског филма у дворани Парк, четвородневне манифестације која је реализована у сарадњи Општине Херцег Нови, Јавне установе културе „Херцег фест“ и амбасада Шведске, Норвешке, Финске и Данске, а уз подршку Савјета нордијских министара и културних центара нордијских земаља.