logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Поводом Дана општине одата пошта палим борцима: Захвалност за храброст и оданост свом граду

  • понедјељак, 30 октобар 2017 10:10

PolVi2810BManSav2Поводом Дана ослобођења – 28. октобра, делегација Општине Херцег Нови предвођена предсједником Општине Стеваном Катићем, предсједником Скупштине општине Милошем Биговићем и потпредсједницима Данијелом Ђуровић и Милошем Коњевићем, затим Војске Црне Горе, представника парламентарних странака и борачких удружења данас је положила вијенце на спомен обиљежја на Сат кули, код манастира Савина и на спомен костурницу палим борцима НОР-а, код споменика Безметковић.

Предсједник општине Стеван Катић је казао да су на данашњи дан прије 73 године борци Прве бокешке, Десете херцеговачке и Друге далматинске бригаде, у борби са далеко јачом и надмоћнијом непријатељском, окупаторском и фашистичком војском, извојевали побједу и ослободили Херцег Нови.

”Борци чија су имена исписана на овом спомен обиљежју нису успјели да јој се радују и уживају у њеним благодетима. Остали су хероји и узор покољењима како треба чувати и бранити своју родну груду. Зато сваке године, у знак сјећања на њихову храброст и несебичност делегација Општине Херцег Нови, удружења бораца и Војске Црне Горе посјећује спомен обиљежје и полаже цвијеће и вијенце. То је најмање што можемо учинити, одати им дужну почаст и поштовање и подсјетити се историјске истине да су ове жртве универзално људске и да надилазе све различитости и припадности, и националне, и вјерске, и језичке, и сваке друге.

Овим, истовремено тужним и свечаним чином, изражавамо захвалност за оданост и вјерност свом граду, као и наду да се ратови неће поновити. На овом мјесту бесмртности дајемо обећање да ћемо наставити да градимо мир и бољу будућност у њиховом и нашем Херцег Новом. Дјела њихове храбрости, ми њихови савременици, а ни генерације које долазе, нећемо заборавити”, казао је Катић.

Свечаном обиљежавању Дана града програмима допринос су дали херцегновска Градска музика и мажоретке, чији је празник такође 28. октобар. Дефиле је кренуо у 10 сати са Трга Николе Ђурковића и завршио у парку Боке, испред дворане Парк, гдје су већ званице пристизале на свечану сједницу Скупштине општине.