logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Награђен пројекат у којем је партнер Општина Херецег-Нови: Европска награда за држављанство, сигурност и одбрану за „Пут грађанина у огледалу историје“

  • понедјељак, 06 новембар 2017 13:50

NAsThe Road of the Citizen in the Mirror of History 1 - KaunasПројекат у којем је партнер Општина Херцег-Нови „Пут грађанина у огледалу историје“ добитник је Европске награде за држављанство, сигурност и одбрану (енг. European Award for Citizenship, Security and Defence). Награда ће бити представљена у уторак, 28. новембра, у оквиру Берлинске конференције о сигурности.

Жири Европске награде за држављанство, сигурност и одбрану састао се 12. октобра 2017. у Стразбуру, у просторијама Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Након разматрања, награда за 2017. годину додијељена је лидеру на пројекту „Пут грађанина у огледалу историје“ - институту „Дом умјетности и образовања“ из Литваније, заједно са партнерима у Црној Гори, Мађарској, Литванији и Португалу.

У образложењу стоји да пројекат „има за циљ да подсјети младе људе да се људска права не смију узимати здраво за готово, као и да им покаже да припадност Европској унији помаже у одбрани људских права и доприноси осјећају сигурности“.

Пројекат “Пут грађанина у огледалу историје” (енг. „The Road of the Citizen in the mirror of History“) финансиран је у оквиру програма „Европа за грађане“, укупне вриједности 120.000 еура. Током протекле године успјешно је реализован у четири партнерске земље, захваљујући сарадњи свих партнера – Јавне установе „Дом умјетности и образовања“ из Виљнуса (Литванија), образовне асоцијације „Insignare“ из Португала, Мађарског удружења за регионални идентитет (МИРЕ), литванских основних школа „Milikonių“ и „Kriukų“ и Општине Херцег-Нови.

Током пројекта снимљен је документарни филм, одржане бројне радионице за учеснике и четири међународна догађаја у школама – форум тератар: у литванском граду Каунасу, мађарском Тата, португалском Оурему и у Основној школи „Дашо Павичић“ у Херцег Новом.

Циљ активности био је подстицање дијалога између различитих генерација, како би се указало на значај права и слобода загарантованих у Европској унији. Такође, идеја је била да се младима укаже на типичне начине нарушавања људских права, попут вршњачког насиља или дискриминације мањина, те да се са њима отворено разговара о рјешењима и закључцима како сваки појединац у својој средини може да допринесе заштити права и достојанства личности.

Поред двадесетак представника пројектних партнера, у организованим догађајима учествовало је преко 500 дјеце, наставника, педагога, глумаца и других појединаца из различитих организација.