logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Општинско руководство обишло Кумбор и Ђеновиће: Интензивнија координација служби на отклањању проблема грађана

PosjetaMZ KumDje1 Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједник Милош Коњевић обишли су јуче са сарадницима Кумбор и Ђеновиће, гдје су са грађанима разговарали о актуелним проблемима, али и о могућностима побољшања туристичких потенцијала тих мјесних заједница.

Исказана је и забринутост због градње више објеката изнад магистрале, а указано је и на потенцијални проблем прикључења тих објеката на водоводну и канализациону мрежу. Кумборани су указали на проблеме на неколико локација са зачепљеним одводима за површинске воде, што током кишних периода, али и љети, узрокује велике проблеме за туристе и мјештане. Договорено је да се поменути проблеми ријеше изградњом секундарне канализационе мреже, од хотела Ксанаду до локала „Ammaro“.

Такође, на више локација су констатована зачепљења канала уз путеве, као и обрасла, неодржавана вегетација са приватних имања која додатно доприноси том проблему, а на појединим мјестима може ометати и саобраћај. Са мјештанима су разговарали и о могућности прављења додатних паркинг простора на општинском земљишту, а евидентиран је и проблем нелегално прикључених септичких јама на канале за одвод површинских вода, што умногоме поружњује слику Кумбора љети.

Катић и сарадници обишли су и цркву Светог Василија Острошког, гдје су мјештани указали на потребну помоћ око санације међе – потпорног зида и изградње капеле, за шта ће Општина Херцег Нови дати подршку. Кумборани су указали и на могућност туристичке промоције, с обзиром на флору и природне потенцијале тог мјеста.

Општинско руководство је посјетило и мјештане Ђеновића, храм Светог Спиридона чудотворца, као и мјесто на ком се ради реконструкција капеле, а коју је Општина Херцег Нови финансијски помогла. Из МЗ Ђеновићи је указано да је у плану санација крова на Дому културе, али и на проблем дислоцирања напуштене трафостанице.

Примарна канализациона мрежа у Ђеновићима биће готова до краја ове календарске године, па би приобални пут са парапетима био стављен у функцију до наредне туристичке сезоне, поручило је општинско руководство током посјете.

Представници Мјесне заједнице и руководство Општине сложили су се да би на општинској парцели која је сада неискориштена, требало у наредном периоду направити игралиште са два коша, справама за физичку вјежбу, али и да један дио остане као зелена површина.

Током обиласка је договорена даља координација Секретаријата за друштвене дјелатности и спорт, Секретаријата за комуналне послове и екологију, Комунално стамбеног предузећа и Службе комуналне полиције на евидентирању проблема и рјешавању истих.