logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Девет вијекова храма Светог Николаја на Луштици обиљежено светом архијерејском литургијом

HramSvNik Lustica 1Велики јубилеј - 900 година живота храма Светог Николаја у Радованићима на Луштици обиљежено је данас светом архијерејском литургијом, којој су испред Општине Херцег Нови присуствовали предсједник Стеван Катић, потпредсједник Милош Коњевић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Литургију је служио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а саслуживали владика Атанасије и владика Јоаким, у присуству бројих грађана које је потом окупила трпеза љубави.

Испред Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, догађају је присуствовао конзул Зоран Дојчиновић.

Света архијерејска литургија дио је програма поводом 900 година подизања саборног храма Светог Николаја на Луштици, који организују Архијерејски протопрезвитерат Бококоторски и црквена општина Луштица под покровитељством Митрополије Црногорско-приморске.

Претходили су јој програми за најмлађе и духовне вечери током прошле године, као и Духовна академија и отварање изложбе фотографија "Духовни мозаик Луштице" у дворани Парк 23. децембра. Значајна годишњица била је повод за објављивање фотомонографије “Храмови и вијекови Луштице” коју је приредио парох Никола Урдешић, а најављен је и научни скуп у 2018. години.

Храм Светог Николаја саграђен је 1117. године. До сада је обновљен три пута - 1219. године, 1669. године и 1892. године, када је и постављен иконостас који свједочи о датуму градње. У току је нова обнова храма посвећеног "заштитнику помораца", у оквиру које је поводом јубилеја обновљен иконостас, а биће настављена током наредних година.