NAsFF2021Један од најзначајнијих југословенских глумаца Петар Божовић, поздрављен бурним аплаузом, отворио је синоћ на Канли Кули 34. Филмски фестивал Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал поруком о томе како он замишља Херцег Нови:

„Као један бели прамац брода који се зове копно, чији морнари иду диљем океана света и доносе својим драганама, вереницама, пуне ковчеге огрлица дијамантских, свилених тканина. На прамцу стоје мислиоци, књижевници, а испред свих замишљени Иво Андрић. Иза њих, тамо негде давних година, сећање на изванредну сликарску, уметничку школу која је дала једног сликарског дива са Цетиња, Дада Ђурића. А иза њега једно голобрадо момче из Озринића, гура се и после много година донесе своју велику бакљу и употпуни светлост седме уметности, драги Живко Николић“.

Угледним гостима, филмским ствараоцима и публици се у име Општине Херцег Нови обратио главни администратор, Ненад Ђорђевић. Он је истакао да је ФФХН током више од три деценије постојања савладао све изазове које су пред овакву манифестацију постављали вријеме или људи, па и прошла година која је због пандемије била једна од најтежих.

“Култура увијек дијели судбину друштва чији је дио. Зато ми је вечерас, усуђујем се рећи – и више него протеклих година, изузетно задовољство што видим, колико поштовање прописаних епидемиолошких мјера дозвољава, пуну Канли Кулу, рекао је Ђорђевић.

Уз оцјену да је Филмски фестивал једна од кључних тачка идентитета Херцег Новог као града културе и града филма, подсјетио је и да је Општина, као титулар и покровитељ, снажније него што је предвиђено уговором са Министарством просвете, науке, културе и спорта,  подржала  34. ФФХН.

Према његовим ријечима, овогодишњи Фестивал представља омаж коријенима и личностима које су га изградиле, а у исто вријеме доноси промјене, укључивањем нових генерација које су одрастале уз новску смотру филма.

“Осврћући се на саме почетке и досадашње трајање, а у исто вријеме гледајући напријед, вјерујем да ће ово издање подстакнути на размишљање и дијалог о будућности фестивала, како би изњедрило неке нове правце и рјешења који ће гарантовати да нас херцегновски ђир кроз свијет покретних слика и даље повезује и упознаје са регионом, свијетом и нама самима”, поручио је Ђорђевић.

Фестивал је у свом трајању квалитетом извојевао високо мјесто као једна од најзначајнијих манифестација ове врсте у Југоисточној Европи, истакао је у име Министарства  просвете, науке, културе и спорта директор Директората за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва, Андрија Радуловић.

 “Филм пружа могућност сваком човјеку да доживи умјетност и стварност на свој начин, јер поред свега износи на свјетлост љепоту, тугу и радост и проговара својим муњевитим сликама о оним заташканим стварима и проблемима савременог човјечанства, често и ангажованим изразом, својеврсном стваралачком побуном и слободом без које нема умјетности”, навео је Радуловић.

Како је казао, радује чињеница да ће наредних дана у Херцег Новом бити приказано више од 50 филмских остварења која носе богатство различитих тема, аутентичних рукописа, форми и поетика, због чега је Министарство подржало овај догађај од посебног значаја за културу Црне Горе.

“У нади да ћемо на трен заборавити на своје и бриге човјечанства, нарочито на искушење звано ковид које је промијенило наше животе, али не и наду да се боримо за љепоту и љубав која ће спасити свијет, позивам све вас да уживате у овогодишњем филмском програму, а организаторима и филмским мештрима желим успјешне и лијепе дане”, закључио је Радуловић

Програм отварања Фестивала који је реализован по сценарију Новљанина, глумца Дејана Ђоновића водили су он и глумица Дубравка Дракић.

У пригодном сјећању било је времена и за све оне који су ФФХН деценијама чинили бољим, а напустили су нас између двије херцегновске филмске смотре - првенствено за продуцента и пословног директора Зорана Живковића, али и за публицисту, новинара, аутора прве фестивалске шпице Милана Д. Шпичека, поузданог члана техничке екипе Пера Дубанека, као и бројне глумце који су били редовни или повремени гости фестивала, између осталих Миру Фурлан, Мустафу Надаревића, Бориса Комненића.

Услиједила је пројекција филма Јабуке грчког редитеља Христоса Никоуа, који је имао премијеру на 77. Фестивалу у Венецији, а потом остварења Поље мака румунског редитеља Еугена Јебелеануа.

Покровитељи 34. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“.

Партнери Фестивала су Филмски центар Црне Горе, као кровна институција националне кинематографије, Филмски центар Србије, као и Црногорска кинотека, захваљући којој ће бити приказани југословенски класици. Програм Мреже фестивала Јадранске регије подржава Креативна Европа.

Медијски покровитељи су: Радио телевизија Херцег Нови, Радио телевизија Црне Горе, Прва ТВ, Радио Јадран, Радио Тиват, Радио Котор, Побједа, Дан, Вијести и портал Hercegnovi.cool. Спонзори су и: Пошта Црне Горе, Институт Игало, хотел "Play", Hungest hotel Sun Resort, Taxi Море, Blue Line  и Klinci village resort.

Детаљан програм Фестивала који траје до 07. августа можете погледати на сајту: https://www.filmfestival.me/

Фотографије: МедиаБиро