logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Одата пошта палим борцима НОР-а полагањем вијенаца у Омладинском парку и на спомен плочу пет Даница

NasPB29122018Потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић и Удружење бораца НОР-а Херцег-Новог јутрос су одали пошту и положили вијенце палим борцима нароодноослободилачког рата који су животе дали за град, државу и слободу.

Вијенци су положени у Омладинском парку у Игалу, а затим и на спомен плочу посвећеној пет Даница, по којима шеталиште и носи име.

Како је Ђуровић истакла, пет младих, храбрих Даница - Томашевић, Ђуровић, Косић, Бојанић и Попивода, имале су исто име и исту судбину - дале су живот за своју земљу у народноослободилачком рату. Двије од њих биле су из нашег града - Даница Ђуровић из села Жлијеби, бомбаш и Даница Попивода из Бијеле, пушкомитраљезац.

-Биле су борци за ослобођење земље, за бољи положај радника и жена. Залагањем, неустрашивошћу и срчаношћу ушле су у историју и остале примјер за све нас који настојимо да обезбиједимо боље сјутра наше дјеце и достојанство сваког члана друштва. Бар једном дневно прошетам овом стазом и сваки пут ме спомен плоча сјети на пет хероина и њихову борбу. Уосталом, то је и суштина оваквих обиљежја у нашем граду – да истакну узоре и учине да их никада не заборавимо, поручила је потрпедсједница Општине Херцег-Нови.

Предсједник Организационог одбора Удружења бораца НОР-а Херцег-Новог Михаило Килибарда, нагласио је важну историјску лекцију: слобода се скупо плаћа, слобода се кује и не купује се, за слободу се бори, за слободу се чува достојанство, морал и снага једног народа.

-Пуно прича и историјских чињеница говоре да народ Боке никада неће признати окупатора, никада неће савити шију, никада поклекнути и увијек мислити на идеје, слободу, револуционарност и традицију храброг бокељског народа, казао је Килибарда, након чега је минутом ћутања и полагањем вијенца у Омладинском парку одата пошта палим борцима.