logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Одобрен пројекат Општине Херцег-Нови: Из ЕУ фондова преко 190.000 еура за санацију куће Ива Андрића

KIA13022018Општина Херцег-Нови обезбиједила је преко 190.000 еура за санацију куће нобеловца Ива Андрића кроз пројекат „Очување, унапријеђење и промовисање природног и културног насљеђа приморских заједница кроз јачање модела еко-музеја чији је циљ паметно и одрживо управљање туризмом’’, или краће - Co.Co.TOUR.

Имајући у виду да је један од приоритета локалне управе санација и стављање у функцију Андрићеве куће, Општина Херцег Нови је преко Канцеларије за међународну сарадњу, а заједно са партнерима, аплицирала на први позив Interreg IPA програма прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора и пројекат је одобрен.

Партнери са којима ће овај пројекат бити реализован су Агенција за локалну демократију из Црне Горе, Регионална развојна агенција и општина Химара из Албаније, те општина Триказе из регије Пуља у Италији.

Вриједност пројекта за Општину Херцег Нови износи 190.706 еура, уз могућност незнатног умањења у процесу припреме потписивања уговора са представницима Европске уније. Укупна вриједност пројекта је 1.439.385 еура.

Средствима из пројекта ће бити финансирани радови на комплетној обнови постојећег здања на Топлој, уз очување аутентичног изгледа куће и дворишта, након чега ће дио средстава бити усмјерен на унапријеђење туристичке понуде у кући Нобеловца, и то кроз паметне дигиталне садржаје који ће бити дефинисати током реализације пројекта.

Co.Co.TOUR је пројекат посвећен очувању, унапријеђењу и промовисању природног и културног насљеђа приморских заједница кроз јачање модела еко-музеја, чији је циљ паметно и одрживо управљање туризмом.