logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

"Adriatic canyoning" партнери на Zrmanja Adventure Weekendu: Пројекат који јадранско залеђе развија у дестинацију активног туризма

  • понедјељак, 30 април 2018 10:07

NAs30042018Пројекат "Adriatic canyoning" ће кроз надоградњу туристичке инфраструктуре и понуде дати подстицај развоју јадранског залеђа као дестинације активног туризма, а први ефекти већ почињу да се виде, чуло се на јучерашњем састанку пројектног тима и чланова Управног одбора пројекта, одржаном у граду Обровцу.

Активности теку планираном динамиком пројекта, захваљујући којем ће Херцег-Нови као град партнер изградити адреналински парк на Врбању, што је први овакав садржај у Боки Которској. Пројект менаџер, директор Агенције за изградњу и развој Херцег-Новог Боро Лучић информсиао је да у наредним данима слиједи расписивање тендера за извођење радова и набавку опреме за овај парк, који ће бити нови, одржив и атрактиван садржај у подорјенском крају.

Састанак у Обровцу организован је у оквиру првог Zrmanja Adventure Weekenda, догађаја који је организован управо захваљујући пројекту, а има за циљ промоцију природних љепота и оутдоор садржаја на ријеци Зрмањи и у околини.

Сусрету присуствују представници свих партнерских градова. Тим Широког Бријега предводи градоначелник Миро Краљевић, тим Опћине Груда начелник Љубо Гризељ, представнике Дрниша градоначелник Јосип Бегоња, а агенцију Задра Нова директорица Сања Перичић.

Испред града домаћина присутне је поздравио градоначелник Обровца Анте Жупан. Он сматра да ће заједничким активностима партнери оправдати повјерење европске заједнице која је одобрила пројекат. Подијелио је са учесницима задовољство што сви имају прилику да направе нешто добро и корисно за свој град и суграђане.

Директорица агенције Задра Нова Сања Кнежевић подсјетила је да је овај пројекат био међу 180 пријављених, а упао је међу само 20 који су подржани, што довољно говори о квалитету. Како је истакла, ради се о једном од конкретнијих програма транснационалне сарадње јер подразумијева како стварање инфраструктуре, тако и умрежавање и улагање у људске капацитете.

Састанку пројектних тимова присуствовао је и Иван Јуриљ, директор Уреда за европске интеграције Жупаније Западнохерцеговачке. Он је казао да се већ размишља и разговара о даљим пројектним активностима, које би биле наставак лијепе приче јадранског залеђа.

Послијеподне су се бројни учесници окупили у некадашњој Градској кавани, гдје је први Zrmanja Adventure Weekend отворио градоначелник Анте Жупан.

"Желимо показати јавности и гостима које су све могућности, да откријемо колико је природа лијепа и колико на њу треба пазити. На овом скупу су наши драги гости из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Дрниша, а сви смо се састали да отворимо нешто ново, лијепо и добро, а да кажемо да смо заједно прогласили једну стазу која ће бити добар додатак овом фестивалу пустоловина", казао је Жупан.

Отварању је претходило такмичење у првој дисциплини, SUP (Stand Up Paddling) штафета. Услиједило је предавање о доприносу научног рада у развоју активног туризма и уопште о значају овог облика туризма за локалну заједницу, а о чему су говорили предсједник Друштва Динариди, за проучавање и снимање крашких феномена, Тихомир Ковачевић и секретарка Друштва, проф. Марсела Алић.

Данас је на програму траил трка Три ријеке, на ријеци Зрмањи, за коју се пријавило преко 770 такмичара. Потом ће бити одржан округли сто на тему заштите природне баштине и начина управљања. Трећег дана на програму је рафтинг регата, за коју су сва мјеста већ дуже вријеме попуњена.

Zrmanja Adventure Weekend први је у низу тродневних догађаја који су подржани кроз пројекат "Adriatic canyoning", средствима из INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора 2014-2020. Услиједиће програм у Дрнишу на јесен ове године, а потом на прољеће 2019. године у Херцег-Новом, у новоизграђеном адреналинском парку на Врбању.