logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

У Херцег-Новом обиљежен Дан побједе

NAsBez09052018Полагањем цвијећа на споменик Безметковић у Херцег Новом је обиљежен Дан побједе над фашизмом. У име Општине Херцег Нови цвијеће је положио потпредсједник Милош Коњевић, заједно са представницима Удружења бораца НОР-а 1941.-1945. Пошту борцима палим у Другом свјетском рату на овај начин је одао и Зоран Дојчинович, конзул Републике Србије у Херцег Новом.

Присутнима се обратио предсједник општинског одбора Удружења бораца НОР-а 1941.-1945. Михаило Килибарда, који је честитао 9. мај, Дан побједе над фашизмом и подсјетио на догађаје због којих се овај дан слави као симбол побједе над „најмрачнијим периодом у историји човјечанства“.

Представници Општине касније су присуствовали и полагању цвијећа које је организовало Удружење бораца и антифашиста Херцег Новог.

DANPobBez09052018Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. Тај важан догађај обиљежава се широм Европе одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима. Данашњи дан је и Дан Европе, датум сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.