logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Орјен регистрован као заштићено подручје, пет деценија од прве иницијативе

NasOr10072018Херцегновски дио планинског масива Орјен уписан је у регистар заштићених подручја Црне Горе чиме је званично добио статус парка проде, више од пет деценија након покретања прве иницијативе да се заштити изузетно природно богатство ове планине.

Ово је прва државна одлука о заштити Орјена, 52 године након што је покренута прва иницијатива за проглашење једног националног парка на подручју Црне Горе и Босне и Херцеговине, у шта је била укључена и географска цјелина орјенског масива, и 10 година од доношења одлуке локалне Скупштине о проглашењу регионалног парка.

Заштићено је преко 80 квадратних километара херцегновског дијела планине Орјен, казала је директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић, на окупљању за новинаре које је овим поводом уприличено у селу Мокрине. Како је истакла, одлука о заштити подручја формални је темељ за очување природе и све даље активности у циљу одрживог развоја Орјена и херцегновског залеђа.

Агенција је спровела неопходне кораке да Орјен буде уписан у регистар заштићених подручја, а оно што слиједи је избор управљача заштићеним подручјем, обуке стручних надзорника који треба да имају лиценце планинских водича, те даље сви кораци који су у складу са регулативама, објаснила је Виторовић.

Додаје да ће настојати да подстичу и партнере из Босне и Херцеговине да заштите припадајући дио масива, како би заједнички остварили заштиту цијелог планинског простора Орјена.

О природним вриједностима Орјена и разлозима због којих је овај планински простор морао и много раније доживјети кораке за формалну заштиту присутнима је говорио др Горан Комар.

Како је истакао, овај догађај је резултат рада током скоро два вијека бављења Орјеном, како кроз изучавање природних вриједности, тако и кроз популаризацију планине. Он се захвалио бројним истраживачима, житељима, планинарима Херцег Новог и Дубровника који деценијама улажу огромне напоре да проуче Орјен и приближе да најширем кругу људи.

Говорећи о природним богатствима Орјена, др Комар је истакао да је ова планина „потпуно неупоредива у јадранском и медитеранском појасу“, између осталог јер у појединим екосистемима имам и до 40% ендемичних врста, субмедитеранска је планина која има преко 49 врхова виших од 1.500 метара, као и зато што представља сјајан документ за изучавање историје развоја ширег подручја.

„Увјерен сам да ће главна настојања Агенције бити усмјерена управо ка заштити природних и амбијенталних вриједности у заштићеном подручју. Управо је таква непрестана и систематична брига недостајала Орјену“, поручио је др Комар.