logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Општина Херцег-Нови партнер на програму „ROMACTED – Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу

Naslovna20181707Општина Херцег-Нови је партнер на програму „ROMACTED – Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу“, озваничено је данас потписивањем Протокола о сарадњи на конференцији у Подгорици.

Протокол о учешћу у програму чији је циљ оснаживање ромске заједнице у име Општине Херцег-Нови је потписао предсједник Стеван Катић. Овај документ потписали су и предсједници и потпредсједници још седам црногорских локалних управа учесница пројекта - Бара, Берана, Бијелог Поља, Никшића, Подгорице, Тивта и Улциња.

„Општина Херцег-Нови потписивањем овог протокола наставља свој пут ка трајном побољшању положаја припадника ромске зајединце у нашој заједници“, поручио је Катић обраћајући се колегама из других градова, представницима Савјета Европе и Делегације Европе Уније.

Он је подсјетио да је у нашем граду прије три мјесеца успјешно окончан пројекат захваљујући којем је 27 наших суграђана ромске националности добило кров над главом, а изведен је у сарадњи Општине Херцег-Нови и међународне организације HELP из Њемачке.

- Данас званично улазимо у нови пројекат – ROMACTED. Креирање и усвајање Акционог плана за унапријеђење положаја Рома биће један од резултата овог пројекта који је за локалну управу од великог значаја, јер представља темељни документ за активности у циљу потпуног социјалног укључивања Рома. Подсјетићу да је Општина Херцег-Нови била међу првима Црној Гори која је раније усвојила један документ овог типа, а сада нам предстоји креирање акционог плана за наредни период, што ћемо радити у сарадњи са припадницима ромске заједнице, поручио је Катић.

Уз изражено задовољство због потписивања Прокола, упутио је ријечи хвале невладиној организацији „Млади Роми“, чије је сједиште управо у Херцег Новом. Како је рекао, ова невладина организација, у заједници је препозната по успјешним пројектима и активизму, представља поузданог партнера у процесу унапређења положаја Рома, због чега Општина Херцег Нови помаже и подржава њихов рад.

-Када имате добре партнере, као што је то овдје случај, успјех на пројекту је загарантован. Вјерујем да ћемо заједно, свако у својој заједници успјети да оснажимо и помогнемо једни друге – ми као општинске управе припаднике ромске заједнице, као и они нас. Тако ћемо, полазећи са локалног нивоа, од сопственог прага, допринијети унапређењу укупног положаја Рома и Египћана у нашој земљи, закључио је Катић.

Потписивању Протокола претходило је отварање конференције, на којем су се учесницима обратили министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, шеф за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори Herman Spitz, као и менаџер ROMACTED програма Маркос Андраде.

Након потписивања Протокола, услиједили су панели на којима су учесници представници локалне управе, први на тему „Могућности за социјално укључивање ромске заједнице – од националног до локалног нивоа“, а други „Изградња синергије доброг управљања и оснаживања ромске заједнице“.

ROMACTED програм за добро управљање и оснаживање Рома и Египћана на локалном нивоу је заједнички програм Европске Уније (DG NEAR) и Савјета Европе. Циљеви програма су да помогне изградњи политичке воље и одрживих начина демократског управљања на локалном нивоу, помогне у оснаживању ромске и египћанске заједнице, те да побољша и ојача спремност, капацитете, знања и вјештине институција које раде на спровођењу програма инклузије.